13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

P+R lakótelep

D.M.


Tisztelt D. M.! Az érintett Kölcsey tér – Rákóczy úti parkolás több éve probléma a Polgármesteri Hivatalban is. Személyesen is többször egyeztettem a terület önkormányzati képviselőjével, és a városi Közterület Felügyelettel, mindeddig eredménytelenül.
Röviden a probléma a következő: A lakótelep épületei úszótelken állnak, ez azt jelenti, hogy csak az épületek alatti földterületek tartoznak a lakóházakhoz, a közöttük lévő zöldterület, és  utak is közterületek, melyek nem jelölhetők meg kizárólagos használatra, még akkor sem, ha azokat nyilvánvalóan a ház lakóinak építették.
Ugyanakkor a környék tehermentesítésére a közelmúltban  két ütemben elkészült a P+R beruházás, amely közel 200 személyautó őrzött elhelyezését biztosítja.
Tavaly tavasszal a Polgármesteri Hivatal próbálta a parkolást a sérelmezett területen táblakihelyezéssel engedélyhez kötni, és a lakosságot a P+R parkolóba terelni, de hatósági visszajelzések alapján a tábla nem elég jogalap az esetleges bírságolásra, így nincs szankció, ami az ott parkolni kívánókat elriasztaná, de nem áll elő az a kellemetlen helyzet sem, hogy az épületben lakókhoz látogatóba érkezőket megbírságolják.
A közterületek további sajátossága az, hogy jogszabályilag a város forgalomképtelen törzsvagyonához tartoznak, sem el-, sem át nem adhatók, így a kapuval történő teljes lezárás szintén nem megoldható.
Esetleges megoldás lehet az Önkormányzat kezében a közút forgalmi rendjének Képviselő-testületi döntés alapján történő módosítása, a forgalom csillapítása. Valamikor a múltban már próbálták az autósokat, és az átmenő forgalmat az utca középen lévő beton virágládák kihelyezésével a területről kiterelni. Talán ez a Köztársaság utcai oldalról elmondható, hogy sikerült.
Fenti megoldáson módosítva az ott lakók beleegyezésével tudom javasolni azt, hogy a beton virágládákat a Rákóczi úthoz áthelyeztetve, valamint a Táncsics útra vezető egyirányú utca forgalmi irányát megváltoztatva csak a Köztársaság utca felől engedélyeznénk a behajtást a területre, ezáltal próbálva csökkenteni a nem ott lakó autósok számát. Opció lehet szintén a virágládák áthelyezésével az utca torkolatait egysávosra szűkíteni, az átjárást középen megnyitni, és az utcát a Köztársaság utca felől egyirányúsítani.
A Polgármesteri Hivatal nyitott a forgalmi rend módosítására, ugyanakkor fenti megoldások az ott lakókat is folyamatosan kerülésre kényszerítenék, de a tulajdonosok beleegyezésével a fenti megoldásokkal meg lehet próbálkozni. Javaslataikkal, észrevételeikkel, vagy bármilyen további információért keressék Papp Sándor közlekedési igazgatási ügyintézőt személyesen  ügyfélfogadási időben, vagy az 511-430 hivatali telefonszámon.
Dr. Nagy Lajos aljegyző
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....