9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Az ígéret szép szó…

Mi történt azóta, hogy ezek alapján meg is választottuk? Sajnos úgy néz ki, hogy ifjú Tőzsér Szabolcs barátomnak van igaza.

Mindez akkor jutott az eszembe, amikor kézhez vettem a 2012. október 29-i. Ceglédi Hírmondót és abban elolvastam ifj. Károly Ferenc képviselőnk nyilatkozatát a 6. számú egyéni választókerületében végzett munkájáról. Nem látok bele a képviselőnk önkormányzati munkájába, de őszintén el kell mondani, hogy nyilatkozata nem az Ő munkáját tükrözte, hanem a Cegléd város helyzetében beállt változásokat:

– Nagyon fontos dolog a harmadik negyedév tartozásállományának csökkenése, de a véleményem szerint erről a képviselők nem tehetnek, mert ez ekkor minden évben így van, valamint a polgárok is kezdenek jó adózók lenni és szeptemberben befizették az építmény, kommunális, gépkocsi súlyadót és az iparűzési adót is, hogy ne kelljen nekik büntetést fizetni.

– Örömünkre szolgált, amikor nem a Vörösmarty téren építették fel a már majdnem teljesen kész új áruházat, hanem a volt Malom helyére, de ezt sem a képviselőnk intézte, hanem az itt élő lakosok tiltakozása és a területért a városnak volt pénzre szüksége és a beruházást a Coop végezte. Kíváncsi leszek arra, hogy  – ismét a feleségemre hivatkozok – szerinte is elég drága ez az áruházlánc, de lehet, hogy a megnyitáskor elhúzzák a mézesmadzagot az olcsó árakkal és kíváncsiságból mindenki kipróbálja egyszer-kétszer, de reméljük lassan mindenki visszatér a megszokott „kisboltjához”.

– A képviselő Úr azt is írta, hogy az áruház megépítésével megoldódik a Hattyú utca csapadékvíz elvezetése a G2 csatornába. Ezt azért már megnéztem és a következőkről győződtem meg. Az áruház nagy tetőfelülete és a leburkolt parkoló eső esetén hatalmas vizet fog összegyűjteni. Mivel az árkot csak az áruház oldalánál igazították ki, a Hattyú utca többi részén az árok ugyanolyan állapotba maradt, változás így nem remélhető.

– A képviselő Úr szerint minden fórumon szorgalmazta a Vörösmarty téren átvezető út közvilágításának megoldását, de eddig semmi sem történt.

– A választási kampányának egyik ígérete volt a tér szabadidő központ jellege.

Ebben az évben a Vörösmarty tér nagyon szép, rendszeresen nyírják a füvet, takarítják a szemetet és most már az itt élő lakosság kérésére a körben lévő árkot is takarítják, így remélhetőleg a víz is elfolyik az esős időkben.

Visszatérek a 2010-es szórólap egyik mondatára, mely szerint „Köszönettel veszem javaslatait, észrevételeit és kérem, ne csak ötleteivel, de esetlegesen felmerülő problémáival is keressen meg.”

Az Újvároson lakók nevében köszönjük, hogy szóban és kiadott közleményében is támogatta és mellette is szavazott az önkormányzati ülésen, hogy a „népharag” elvitte a Vörösmarty térről az áruházat, de  aláírásával már nem erősítette meg a tiltakozó aláírásgyűjtő lapon lévőket és a 2010.  július 26-án tartott lakossági fórumon sem vett részt, holott az ott elhangzottak nagyon sok feladatot kértek a leendő képviselőtől, ami közül csak néhány:

– Való igaz, hogy a Vörösmarty tér térvilágítása nem megoldott, habár az igazsághoz tartozik az is, hogy tábla tiltja a keresztúton a kerékpár áthaladását. Ők ha biztonságosan akarnak haladni, körben és középen az úton megfelelő fény áll rendelkezésükre. A tér világítására a közbiztonság szempontjából lenne nagy szükség. Kérdezem én a szorgalmazáson kívül történt–e valami konkrétum? Javasolnánk a Kőrösi út oldalán a tér felé eső oldalra is világítótestek felszerelését (ez kb. 5 db) ahol a vezeték már ki van építve, amire csak rá kell kötni és ami a járda és a tér egy részét is megvilágítaná.

Történt–e valami konkrétum a tér közepén áthaladó járda megvilágítására? Példáullehetne pályázatot beadni napelemes világítótestek elhelyezésére, ami nem igényel különösebb földmunkát és földkábelt, amihez csak az önrész kell.

– Ígéret volt a téren szabadidő központ kialakítása. A 2010 évi lakossági fórumon felmerült a volt Építők és Bem SE pálya tulajdoni és jelenlegi felhasználási problémája is. Itt csak ködös tájékoztatást kaptunk a fórumon. Én még fiatal koromban nem voltam újvárosi lakos, de nagyon sokat sportoltam, versenyszerűen fociztam az itt élőkkel együtt ezen a pályán, majd a Honvédség kezelésekor is sokat sportoltunk itt. Volt itt mindenfajta pálya (foci, kézilabda, tenisz stb) volt öltöző, hideg –meleg vízzel, gondnoki lakás, lelátók, ma már sajnos semmi sincs, csak a kerítés a hibákkal.

Kérdésem, mi a mai sorsa a területnek, nem lehetne itt például kialakítani egy városi szinten is kulturált szabadidő központot? Itt aztán elférne a térre beígért kosár és röplabdapálya, lehetne nagy– és kispályás focipálya, tenisz és kézilabda pálya stb.

– Ezzel megmaradhatna a Vörösmarty tér eredeti állapota, a zöld terület, nem pusztulna ki a fű a foci miatt, a fiatalok nyugodtan tudnák kiélni felesleges energiájukat és maradna a tér a nyugodt öregek és kisgyermekes családanyák nyugalmát jelentő pihenőparkra, mint a város központjában is mindenütt.

– De maradjunk a realitásoknál, ugyanis minderre az utópiára már tudjuk a választ, sem az országnak, sem a városnak ilyenre nincs pénze, de ha nem is csinálunk semmit, nem is lesz.

Nézzük meg kevés pénzből mit lehetett volna vagy mit lehet megtenni. A Vörösmarty téren valóban nem történt semmi. Ígéretet kaptunk, hogy a padokat kijavítják, jelenleg a négyből kettő is használhatatlan, a cserékre már nem is gondolunk.

Ígéretet kaptunk több szeméttároló elhelyezésére, mivel jelenleg a Nádasdi és Kőrösi út sarkán csak egy van, így nem várhatjuk el és nem is követelhetjük meg, hogy a téren ne szemeteljenek.

A jelenlegi focipálya hálója és a kapu mögötti védőháló mindenhol lyukas.

Sajnos, a nyári szárazság és a föld minősége miatt több elültetett facsemete kiszáradt, aminek pótlása szükséges. A kampányidőszakban több jelölt is ültetett fát és Én sem bírom már pótlásukat pénzzel, ezért kérem a lakosokat, akiknek anyagi lehetősége van arra, hogy a facsemeték pótlására felajánlást tudnak tenni, jelentkezzenek. Az ültetést és gondozást vállaljuk. Itt szeretnénk megköszönni azoknak, akik eddig ebben már segítettek.  Földi László polgármester , dr. Zsámberger György, Őze István erdész, Református Általános Iskola, Oázis Kertészeti Áruda, Vadászati Kulturális Egyesület stb.) Addig is még a kipusztult fákat nem tudjuk pótolni, szükséges lenne a meglévők megóvása, esetlegesen az elszáradt ágak szakszerű visszavágásával.

Ha jól emlékszem volt itt szó a külterületi dűlő utak egyengetéséről is és vízelvezető árkok rendbetételéről de nem tudni mennyi valósult meg belőle.

– 2010. augusztus 2-án kértük a Cegléd Város Önkormányzat képviselő testület tagjait a következőkre, amire eddig semmilyen választ nem kaptunk:

Átminősítette–e az Önkormányzat a Ceglédi Földhivatalnál a közterület 6002 Hrsz-úbesorolású területet zöld közparkká és a lakosság nélkül ne lehessen soha átminősíteniilletve eladni a Vörösmarty teret?

Kértük, hogy a parkban élő kb. 35 védett madárfaj és az évek fáinak elültetése miatt a Környezetvédelmi Hivatal és a Madártani Egyesület kizárólagos engedélyének hozzájárulását a park növény és állatvilágának megváltoztatására, hogy azt védetté lehessen nyilvánítani.

Mivel ez a terület vízgyűjtő is, lett–e szakvélemény kérve a Vízügyi Hatóságtól?

Hát van itt intéznivaló munka bőven és ehhez kértük a képviselő Úr segítségét és kérjük most az elvégzett ígéretei megvalósítására a válaszát.

A cikkem elég hosszúra sikerült és lehet, hogy egy kicsit elragadtattam magam, ezért még egyszer mindenkitől elnézést kérek. De az önkormányzati választások óta már két év telt el és ennek értékelése elég sokat igényel. Lehet, hogy nem mindenben van igazam, ezért kértem a Képviselő Úr válaszát a felhozott témákban. Van még két év hátra, tehát van még lehetőség a hátralévő időben sok minden ígéret megvalósítására, vagy még egyéb ígéretekre is a következő választások előtt.

Tehát a magyar közmondás igaz:  „Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó!”

KÁROLY FERENC VÁLASZLEVELE ITT OLVASHATÓ…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...