16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Ahol busók űzik el a telet

Aki még nem járt a tél temetésén Mohácson, nehéz elképzelnie, hogyan néz ki ez az egész. A busók beöltöznek a szőrével kifordított rövid bundájukba, a nadrágjukat szalmával tömik ki, lábukra bocskort húznak. Az övükre marhakolompot akasztanak, kezükben pedig folyamatosan pörög a kereplő. A legjellegzetesebb kellék természetesen a busóálarc. Az álarcokat régen a résztvevők maguk faragták. Bár még ma is többen faragnak maguknak maszkot, a legtöbbet mohácsi fafaragók készítik. Maga a busójárás egy több napig tartó színes kavalkád, aminek talán a legérdekesebb pillanata a busók átkelése a Dunán és a főtéren meggyújtott óriási máglya tüze.

A mohácsi busójárást az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségeinek reprezentatív listájára. (Bár Cegléd ilyen hagyományokkal nem rendelkezik ide kapcsolódó hír, hogy a Kossuth Múzeum szeretné, ha a ceglédi Kossuth-kultusz felkerülne a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.)

Mohácsról természetesen sokunknak nem a busójárás jut eszünkbe elsőre. 1526. augusztus 29-én a középkori Magyarország elveszítette királyát, több tízezer katona szenvedett hősi halált. A csata következményeként pedig Magyarország részekre hullott. Erre a csatára emlékezve jött létre a másfél éve átadott Mohácsi Történelmi Emlékhely, ami bemutatja a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és következményeit. A kiállítás kihasználja a modern kor lehetőségeit. Interaktív csatajelenet, digitális terepasztal, beszélő vitrinek, – hogy csak párat említsek az újfajta megközelítések közül.

 

Tábori László elnök

Ceglédi Honvéd Sportegyesület

Természetjáró Szakosztály

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...