7.7 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Milyen Isten kell nekünk?

Nemrégiben e lap oldalain olvashattuk, ismerhettük fel, hogy Isten boldog. Boldogságát, hogy megossza, emberré lett a Názáreti Jézus Krisztusban, akiben megtalálhatjuk boldogságát. JÉZUS BOLDOG?!

Mindenki csak azt adhatja, ami ő maga. Mindenki csak azt oszthatja meg, amije van. Ha boldogtalan lett volna, tudott volna a boldogságról szólni? Egyértelműen megmondta mit akar: “…az én örömem bennetek legyen és örömötök teljes legyen.” (Jn 15,11) Birtokában van, mint Istennek a boldogság teljessége és azt mint ember megélte. Ezért taníthatta, hogy kik a boldogok. Amint Istenként tévedhetetlenül tudja, mi van az emberben, tudja azt is, mi teszi boldoggá, azért volt bátor tanítani a boldogság hogyanjáról.

Ő mondotta: “A szív bőségéből szól a száj.” – Boldog szívéből csordultak ki boldogságmondásai. A híres és közismert Hegyi Beszédében 8-szor kiáltotta: Boldogok! Emellett még 7 alkalommal tanított arról, hogy kik a boldogok? Szavain át lelkébe látunk. Boldogságmondásaiban önmaga bensejét tárja elénk. Életében azt kutatom, hogy a feltételek, miszerint valaki boldog, Ő megélte-e? (Vagy csupán vizet prédikált, közben bort ivott?!) Ha ő megélte, akkor boldog volt. Nyugodtan követhetem, emberi szívembe boldogságát adja.

Tanítása a boldogságról annyira isteni tanítás, hogy azt ember ki nem találhatta. Nem is találta ki.”Aki megnyeri életét, elveszti azt, aki elveszti, megnyeri azt.” A búzaszem, ha el nem hal, nem fakad belőle kalász. Minden jézusi tanítás az ellentétek szikrázó izzásában hordozza a titokvalóság igazságait.

Bevallom, Jézus boldogságmondásait nem értelmemmel kutatom, hanem szívemmel megnyílok előttük, akaratom vágyával kívánom azokat és megpróbálom élni. Oly egyszerűek, oly mindennapiak, amennyire ünnepiek és bonyolultak. Misztérium: felülmúlja az ember  felfogóképességét és lényege kimondhatatlan. A Szent isteni sajátsága. És mert a jézusi boldogságmondások titokkal teljesek, azért hiszem, hogy mindegyikben a boldog Isten szíve dobban!

Értékelem, akik most a fentieket átgondolták velem. Sejtik, “kalandra” hívom olvasóimat. Ifjú koromtól őrzöm emlékezetemben ezt a bölcsességet: “Legnagyobb kaland: találkozni Istennel.” Nos, nem kisebb kaland lesz hétről-hétre találkozni a Boldog Isten jézusi boldogságmondásaival. – Akinek kedve van, tartson velem, – akinek “Olyan Isten kell, aki boldogságot ad, nemcsak ígér. “

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...