6.7 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Út(v)iszony

Február 15-én, a június végéig még önállóan működő Kistérségi Társulás ülésén, ahol a térség polgármesterei egyeztetnek közös ügyeikről, Tápiószőlős polgármestere vehemensen adott hangot annak: elege van Cegléd és környéke útviszonyaiból, és abból, hogy a térség nem lobbizik határozottabban a helyzet javításáért. Veres József, aki a 4-es úti ceglédi körforgalmánál található Veres Kft. tulajdonosa is, kilátásba helyezte, hogy akár útlezárást is szervez a nyomatékosítás érdekében. 

– Mi bőszítette fel ennyire?

– A 4-es út abonyi elkerülőjén, az újszilvási kereszteződésben számtalan halálos kimenetelű baleset történik naponta, az út nem megfelelő volta végett. Volt olyan eset, hogy egy egész család halt szörnyet. Gyakorlatilag csak életveszélyesen lehet közlekedni. Amíg a ceglédi bekötőnél nem volt kialakítva a körforgalom, addig az volt a „halálkereszteződés”, most ezt lejjebb tolták az újszilvásira. Ráadásul a négyes forgalma tovább nő az  átépítéssel, ha elkészül a négysávosítás Debrecen, Hajdúszoboszló, Kenderes felé. Ez a megnövekedett forgalom pedig Cegléd és Budapest között a kétsávos útra besűrűsödve egy szűk keresztmetszetre „húzza rá” ezt az irdatlan forgalmat. Sokkal inkább ezt a környéket kellene tehermentesíteni, hogy ne másfél óra legyen az út Budapestig. Sok-sok politikus jár Cegléden, mindent meg kellene mozgatni annak a változás érdekében. Ez gazdasági kérdés is, mert a jobb úthálózat több vállalkozást vonzana, azok pedig munkahelyet teremthetnének.

– Mit akar tenni ennek érdekében?

– Vannak, akik éhségmenetet szerveznek, hogy elérjenek valamit, én azonban politikától mentesen csak jó közlekedés kialakítását szeretném. Tavaly a környező fuvarozók gyűlésén felmerült, hogy álljunk a 31-es útra tiltakozásul a forgalom ellehetetlenülése ellen. Fel kell hívni a figyelmet a helyzetre: kerékpárút nincs, az út keskeny, nyomvályús. Nem kell, csak hogy bekerüljön a kerék egy vályúba és rávezeti az autót a biciklisre, kész a baleset. Sok fuvarozó, szállítmányozó cégnek – mint mi is – hátrány a rossz utak okozta időveszteség. Teherautóval csúcsidőben lehetetlen előzni, vagy akár csak haladni a 4-es úton. Ha a 311-esen Cegléd és Tápiószőlős között kifog egy teherautós egy kerékpárost, végig kell követnie, életveszély nélkül nem tudja kikerülni, mert a nyomvájúk gyakorlatilag rávezetik a kerekeket a kerékpárosra. Én magam sok évtizede vezetek, de az utóbbi időben háromszor is csak a jó szerencsének köszönhető hogy nem okoztam balesetet, az útviszonyok miatt.

– Miért éppen most vetette ezt fel?

– Betelt a pohár. Van, aki még tűri a térség polgármesterei közül, de az ülésen – a leginkább érintett – Petrányi Csaba újszilvási polgármester is azt mondta, valamit tenni kell. Földi László szintén támogatja, de pénzt ő se tud adni, viszont felszólalhat a parlamentben, hangot adhat az elégedetlenségnek. Egyébként évek óta megvan a terve az átépítésnek, csak soha nem volt rá pénz. Én azonban azt mondom, ez nem lehet csupán pénzkérdés, összefogással, kormánysegítséggel, uniós pénzekkel meg kell kísérelni a lehetetlent. Nem az kell, hogy a kormány helyettünk helyt álljon, vagy kifizesse a mi tartozásainkat, hanem az, hogy adjon lehetőséget arra, hogy megvalósíthassuk céljainkat. Mi pedig minden lehetőséget kihasználunk, hogy megoldjuk: ne legyen az út életveszélyes, hogy megvédjük a lakosokat.

– Mi lesz a következő lépés?

– Tervezünk a térségi polgármestereknek egy közlekedésbiztonsági találkozót, ahová meghívunk minden olyan illetékest, aki bármilyen kicsivel is, de hozzátehet a helyzet megoldásához.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....