9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Kedvező helyzetbe hozta a kormány Ceglédet

 

2010-ben, amikor megalakult a második Orbán-kormány, az önkormányzati rendszer az összeomlás szélén állt – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára. A kormány nagyon fontos intézkedés sorozata az adósságcsapdából való kiszabadulást célozta, ami vonatkozik az államadósságra, a lakossági devizahitelekre és az önkormányzatok hiteleire is. Ezzel együtt elindították az önkormányzati reformot, ami most már a vége felé jár, és amelynek során kisebb, de átlátható és finanszírozható rendszer jött létre. A stabilitási törvény pedig az önkormányzatok további eladósodását akadályozza meg – mondta az államtitkár.

Tavaly év végén megtörtént az ötezer lélekszám alatti települések adósságkonszolidációja – ezeknek a településeknek az állam a teljes banki adósságállományát átvállalta, szerdán és csütörtökön pedig 277 ötezer fő feletti településsel írják alá a megállapodást az adósságátvállalás mértékéről. Ez összesen mintegy 610 milliárd forintot jelent, ám ezt nem egyösszegű kifizetésként kell elképzelni, hanem kötelezettségvállalás lesz a hitelező bankok felé. Pest megyében 62 települést érint az adósságátvállalás, összesen 68,4 milliárd forint értékben. Soha, egy állam sem segített még ilyen mértékben az önkormányzatain – közölte Tállai András, aki reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok gazdaságfejlesztésre, munkahelymegtartásra és -teremtésre fordítják a felszabadult összeget, segítve ezzel a kormány egymillió új munkahely létrehozására irányuló törekvéseit. 

Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta: a kormány elkötelezett arra, hogy a bankok helyett az embereken segítsen, a lakosság terheit könnyítse. 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...