16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Havi 50 új kutya a menhelyen

Tavaly ősszel nagy port vert fel a gyepmesteri telep tervezett önkormányzati átvétele, miután az addig a kóbor ebek befogását, állattetemek összeszedését, megsemmisítését végző Bella Alapítvány anyagi ellehetetlenülésre hivatkozva visszaadta a feladatot. Végül a Ceglédi Állatmenhely Nyílt Alapítvány vette át a kóbor kutyák és elütött állatok sorsának rendezését. Soltész Lászlónét, az állatmenhely vezetőjét kérdeztük a legfrissebb tapasztalatokról.

– A Szabadság téri demostrációt azért szerveztük ősszel, hogy állatvédők működtessék továbbra is a telepet. December 1-től január végéig, száz ebet hoztunk be csak Ceglédről. Bár havi szinten százezer forinttal kevesebbet kapunk mint a korábbi üzemeltető Bella Alapítvány, így is vállaljuk az állatok gondozását. Nagyon nagy segítség, hogy megfelelő bánásmódban, ellátásban részesülhessenek az állatok, a ceglédiek adományai, az 1 %-ok. De külföldről kapunk anyagi segítséget, német kapcsolatunk már régi, most pedig környéken élő hollandok segítenek hol táppal, hol pedig a kutyák örökbeadásának közvetítésével, kennelek, futtató építésével.

– Magyarországon és itt Cegléden nem  lát változást az állatokhoz való hozzáállásban?

– De határozottan látható változás. Egészen más a hozzáállás mint pár évvel ezelőtt. Egyébként a gyerekek a leghűségesebb támogatóink: hidegben, esőben, hóban jönnek sétáltatni kis kedvenceiket, akiket így már pórázhoz szoktatottan tudunk örökben adni. Nagyon sok azonban a gondatlan, felelőtlen gazda is. Főleg most, amikor megélhetésre se jut sok családnak, nincs a kutyatulajdonosok egy részének pénze a kötelező oltásokra, pláne a 3500 Ft-os, január 1-től kötelező chipre. Jellemző, hogy inkább kidobják az utcára a kutyákat, kiéhezve, elvadulva találunk rájuk. Drámaian megszaporodott a kóbor kutyák száma. Ráadásul most az oltási határidők idején még többre számítunk, mert amely kutyában nincs chip, azt nem olthatják be az állatorvosok. Kérjük a rászoruló kutyatulajdonosokat ne tegyék utcára állatukat csupán anyagiak miatt, hívják fel a menhelyet és segítünk megoldást keresni a problémára. (Tel: 06-20/5661536)

– Vannak a menhelynek további tervei?

– Most egy macskaházra gyűjtünk, mert rengeteg a kidobott, elhagyott cica is. Ehhez kérnénk az állatszerető ceglédiek támogatását, segítségét.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...