4.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Korondi is birkózik

 

A felszólalás teljes szövege:

“Tisztelt Ház! A XI. Ceglédi Sportgála 2013. március 23-án került megrendezésre a Városi Sportcsarnokban. Az időpont megválasztása évek óta tudatos, mert egy olyan kiválóság tiszteletére rendezik meg Kossuth városában e rangos eseményt, mint Gál József.

De ki is az a Gál József? Cegléd szülötte, aki 1950. március 24-én a stockholmi birkózó-világbajnokságon kötöttfogású könnyű súlyban (66 kg) megszerzi a sportág első magyar világbajnoki címét. Nem kis ellenfelet győzött le, mint az olimpiai bajnok svéd Freij-t.

Gál József 1918. március 20-án látta meg a napvilágot. A serdülőkor hajnalától, 1934-től a Ceglédi MOVE SE, majd 1948-tól a Ceglédi Vasutas SE birkózója lett. 1948 és 1952 között a magyar válogatott tagja. Ötszörös magyar bajnok, négyszer könnyű és egyszer váltósúlyban.

És hogy miért ilyen nagy jelentőségű az 1950-es birkózó világbajnoki győzelem? Azért mert a FILA csak az 1921-es megalakulása után rendezett sporteseményeket tekintette hivatalosan elfogadottnak.

A háború után Cegléden is beindult az élet és a birkózó szakosztály. 1946-47-ben Szalisznyó József és Vasvári János irányításával kezdték el az edzéseket. A foglalkozások és versenyek helye először a Teleki és Kossuth Ferenc utca sarkán lévő Vasutas Otthonban volt, majd a Vigadó épületében. 

A kitartó munkának köszönhetően, más szakosztályok is felfigyeltek a Ceglédi Vasutas SE eredményeire és próbálták elcsábítani a ceglédi birkózókat, akik még a budapesti hívásokat is visszautasították. Senki nem volt hajlandó elhagyni Ceglédet. 

1948-ban a hadifogságból szerencsésen hazatért Gál József a következetes edzésmunkának köszönhetően kijutott a legközelebbi világversenyre Stockholmba, ahonnan világbajnoki címmel tért haza. 

Stockholmból való hazaérkezésekor a ceglédi vasútállomáson hatalmas tömeg fogadta és kitörő lelkesedéssel ünnepelték a város szülöttét. Innen a csemői kisvasút külön járatával – akkor még volt ilyen – a város központjába utaztak, majd köszöntötték.

Tisztelt képviselőtársaim!

Az 50-es években a magyar birkózó válogatott felét a ceglédi birkózó-szakosztály adta, és ekkor Európa egyik legjobb birkózócsapata lett. Mindez köszönhető a MÁV által biztosított anyagi támogatásnak is. 

1954-ben Gál József birkózó pályafutását befejezve a MÁV főfelügyelőjeként tevékenykedett, társadalmi elnöke volt a CVSE-nek, és Cegléd díszpolgárának is megválasztották. 

A Városi Sportcsarnok pedig a képviselő testületi döntése alapján – civil kezdeményezésre –  a jövőben Gál József nevét veszi fel és állít emléket a múltszázad legsikeresebb ceglédi sportolójának.

Cegléd vonzotta a helyi és a környékbeli birkózó sportolókat. A kitartó edzéseknek és munkának köszönhetően Varga János az 1968-as mexikói olimpián aranyérmet szerzett, aki a szomszéd település, Abony lakosa. A 2012-ben megrendezett londoni olimpián Lőrincz Tamás Cegléd jelenlegi kiválósága ezüstérmes lett súlycsoportjában, az elmúlt vasárnap pedig a Tbilisziben megrendezett Európa Bajnokságon 66 kg-ban aranyérmet szerzett.

Csak bizakodni tudok, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának döntése, mely a birkózás kivételét ajánlja az olimpiai számok közül, nem fog megvalósulni. Ez ugyanis felháborító és igazságtalan lenne, mivel már Krisztus születése előtt az ókori olimpiai játékok között is szerepelt a birkózás. 

A Nemzetközi Birkózószövetséggel egyetértésben harcolnunk kell, hogy ez az ősi sportág továbbra is megmaradjon az olimpiai számok palettáján.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...