4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ceglédi székhelye van az új légitársaságnak

 
Első pillantásra internetes álhírnek tűnt, de nem az, valóban ceglédi székhelye van az új magyar légitársaságnak, mely a tervek szerint jövő hónapban indul. A Malév utódként aposztrofált Sólyom Airways a Bercsényi u. 45 számú ingatlanba van bejegyezve, mely – több vezető hírportál szerint – a cég korábbi tulajdonosának otthona. A sajtót bejárta a romos, családi ház képe (alul), amely a Google 2011-es felvétele szerint valóban rossz állapotban volt, jelenleg azonban már rendezett képet mutat. Lapunk munkatársának a helyszínen egy idős házaspár nyitott ajtót, akik csak annyit mondtak a tábla egy hete került fel a postaládára és nem számítottak arra, hogy a sajtó és tévék érdeklődésének központjába kerülnek. A kérdésre, milyen viszonyban állnak a tulajdonossal azt válaszolták: nem kaptak felhatalmazást arra, hogy bármiről nyilatkozzanak. Lapunk a Városházát is megkereste, ahol nem tudtak semmi közelebbit az ügyről.
Az Origo információi szerint komolytalannak minősítette a Sólyom Hungarian Airways üzleti tervét a hétfői kormányülésen Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. “A cég augusztusra beharangozott indulását korábban iparági szakértők is komolytalannak nevezték, Vágó József, a Sólyom Hungarian Airways vezetője az Origónak azonban magabiztosan nyilatkozott a terveikről. A korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságát vezető elnök-vezérigazgató szerint a sikerük kulcsa egy olyan „unortodox” üzleti terv, amellyel a hagyományos légitársaságokhoz képest akár feleakkora költséggel tudnak majd működni.
A Sólyom vezetői információink szerint másfél éve jelentkeztek be először terveikkel a nemzeti fejlesztési tárcához, azóta több alkalommal is tárgyaltak a tárca vezetőivel, legutóbb, két hete pedig már az egészen konkrét indulási elképzeléseiket ismertették. A cég a többek megítélése szerint is gyenge lábakon álló üzleti modell ellenére ugyanakkor egyetlen alkalommal sem kért állami segítséget vagy támogatást sem az indulásához, sem a működéséhez.
Egy, a tárgyalások részleteit ismerő fejlesztési minisztériumi forrás szerint „a kormány pillanatnyilag nem tud és nem is akar többet tenni, mint sok sikert kívánni a társaság működéséhez”, amely így „állami támogatás” gyanánt legfeljebb olyan, minden más vállalkozást megillető kedvezményeket vehet igénybe, mint a munkahelyteremtő támogatás.
A száz százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő, de külföldről – emirátusi és ománi befektetők által – finanszírozandó Sólyom Hungarian Airways ambiciózus tervei szerint hat lízingelt géppel már augusztusban elindulna és egy év alatt el akarja érni a Malév három milliós utasszámát, 2017-re pedig már nyolcmillió utast és négymilliárd euró értékű, ötvendarabos flottát tűztek ki.” 
Részletes összefoglaló az ORIGO.hu oldalán itt…
 
Forrás: origo.hu – nepszabadsag.hu
Fotó: Krizsán Ervin

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....