13.3 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Nemzedékek, ha találkoznak…

Az első ceglédi születésű olimpikon özvegye Nagy  Ferencné (92), az Egyesült Államokban élő unokája és dédunokája  kíséretében látogatást tett a Ceglédi Sportmúzeumban. Piroska néni  a fővárosban él, de a kései leszármazottai  Andrea Tünde Fox  és anak fia Dávid Chicágóból  ruccantak át nyári szünidőben Magyarországra, utóbbi ugyanis egyetemi hallgató.

Nagy Ferenc (1916 – 1977) az 1936. évi Berlini Olimpiai Játékok ökölvívó versenyeiben, a nehézsúlyúak mezőnyében a negyedik helyen végzett. Kálváriája a sporttörténelmi  események érdekességei között  jegyzett. A döntőbe jutásért  a német Runge ellen kellett szorítóba lépni, de hiába várta a  „szólítást” a csúcsformában lévő , 20 éves ceglédi fiú, a Magyar Ökölvívó Szövetség  elnöke a 100 %-os egészséggel bíró Nagyot nem engedte kötelek közé lépni (…). Arra hivatkozott, hogy a klasszis német  ellen a fiatal magyar fiút felelőtlenség lenne  összeengedni. Előtte azonban már két ellenfelét biztosan győzte le Nagy Ferenc. Az elnök úr ugyanezt a „gesztust” gyakorolta a bronzmeccs előtt is, ami végképp elkeserített a magyar fiút, akit egész sportpályafutása alatt végig kísért ez a „politikai bunda”  sejtését keltő lépéssor. Ezekre és egyebekre emlékezett az egykori olimpiai helyezett és Európa válogatott özvegye Cegléden. 

Nagy Ferenc  a ceglédi birkózó sport megalapítójának Nagy Sándornak (1872-1955) a fia, aki egyidejűleg birkózott  Cegléden és bokszolt a BVSC színeiben, a fővárosban. 1935 – 1940. között megszakítás nélkül hat alkalommal volt felnőtt magyar bajnok.  Emlékeit  családján kívül méltó módon őrzi a Ceglédi Sportmúzeum is. 

Fotó:  Az unoka és dédunoka közrefogja Piroska nénit.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...