3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

“Ez egy idősügyi kérdés, amivel foglalkozni kell”

A program négy pillérre épül. Alapja a szociális ellátó rendszer. Ma országosan 475 ezer 80 év feletti állampolgárunk van, közülük 139 ezren vesznek részt a szociális ellátó rendszerben. Ez a szám azért megdöbbentő, mert az elmúlt 10 évben duplázódott meg, tavaly 61 089 fővel nőtt a 80 év felettiek száma. Ez egy olyan társadalmi jelenség, amivel foglalkoznunk kell. Nagyon egyet értek Földi László polgármester úrral, aki úgy fogalmazott, ez nem szociális kérdés. Nyílván egy picit egészségügyi, egy picit szociális, lehet nyugdíj kérdésnek is felfogni, de azt gondolom, hogy sokkal több ennél. Ez egy idősügyi kérdés, amivel foglalkozni kell.

Azokban a városokban, ahol túl vagyunk az úgynevezett szükséglet felmérésen, a tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban az idősek magány enyhítését kérték. Leginkább azt, hogy beszélgessünk velük, kísérjük el az orvoshoz, várjuk meg velük azt, amíg sorra kerülnek, sétáljunk velük. Önmagáért beszél az, hogy tőlem egy idős úr egy sakk partnert kért.

A Belügyminisztérium rögtön azt javasolta, hogy ebben a programban vegyenek részt közfoglalkoztatottak, valamint hozzátett egy fontos elemet, miszerint ez a korosztály kiemelten veszélyeztetett bűncselekményekre. Így például a lakásmaffia elsődleges célpontjai. Ezért a Bűnmegelőzési Tanács is becsatlakozik a programba. Így egy áldozat védelmi programban kapnának a segítők, az önkéntesek, a közfoglalkoztatottak, – és kiemelném: a diákok – egy képzést, hogy szakszerűen segítsenek a 80 év felettieknek, hogy azok ne váljanak áldozattá.

A programnak egy jelentős eleme lesz, hogy a közösségi szolgálatban a diákok csatlakoznak a programhoz. Jövőre 320 ezer diák lesz akiknek 9-11 osztályig az érettségihez 50 órát el kell tölteni közösségi szolgálatban. Nem kötelező ehhez a programhoz csatlakozni az iskoláknak, de felajánlhatja a diákoknak. Hogy ezt megkönnyítsük felvettem a kapcsolatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnök asszonyával, aki arról tájékoztatott minket, hogy tetszik nekik ez a program és szép példája lehet a generációk közötti kommunikációs segítségnek.

Hegedűs Ágota alpolgármester: Humán területért felelős alpolgármesterként nagyon sok idős emberrel van kapcsolatom, de ugyan így hozzám tartoznak az iskolások is. A közösségi munka értékét úgy lehetne emelni, ha ilyen értelmes programokhoz csatlakoznánk. Szeretném, ha önkormányzatunk képviselő-testülete kifejezné ebbéli szándékát. Minden erőmmel azon leszek, hogy ezt jól megszervezzük, és működtessük. Fontosnak tartom, hogy ez egy hosszú távú program legyen.

Újságírói kérdésre Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos elmondta, jó esély van arra, hogy ezt a kezdeményezést a Belügyminisztérium országos programmá nyilvánítsa. Ez esetben a települések az igényeiknek megfelelő létszámú közfoglalkoztatott munkást, – ha lehet szociális munkást – igényelhetnének. A kiválasztottaknak egy hármas szűrőn kell majd átjutni. Előbb az önkormányzatok tesznek javaslatot, utána pszichológiai vizsgálaton vesznek részt, végül a Belügyminisztérium is vizsgálja a megbízhatóságot.

“A képzésből és szűrésből senki nem maradhat ki. Az a célunk, hogy segítsünk az időseknek, és nem pedig az, hogy problémát okozzunk.” – fogalmazott a miniszteri biztos asszony.

Tánczos, Ceglédinfo

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...