1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Cegléd provinciális város

Ha világot (de legalábbis Magyarországot) látott ember Ceglédre téved, első gondolata az, hogy provinciális. A provincializmus nem vidékiséget jelent, hiszen globalizálódó világunkban szinte mindegy hol lakik az ember a szolgáltatások elérése szempontjából. Még csak nem is a gondolkodás vidékiségét, pedig ez már pejoratívabb distinkció. A provincializmus a figyelem, az odafigyelés, a gondoskodás hiánya, a beletörődés, „…a jól van ez így” legyintése. A provincializmus azt jelenti, hogy hagyjuk tönkremenni épületeinket, az utcákat málló vakolatú épületek szegélyezik, értéktelen, lezárt házak csúfítják a belváros szebb napokat látott tereit. Az udvaron méteres gaz, a fal omladozik, a tető beszakadva, ablakok kitörve, a redőnyök csálén várják, hogy leessen a falról a védett épület tábla, s ha előbb össze nem dől, el lehessen bontani.

A provincializmus azt jelenti, hogy pl. az Eötvös téren a minapában egy átlagos, nem piaci délelőttön 11 gépkocsit számoltam meg. A mindkét irányból behajtani tilos tábla nem nagyon zavarta a sofőröket. De a tér nem is nagyon különbözik a forgalom elől el nem zárt területektől. A kockakövek között nő a dudva, a virágládák töröttek, a padok használhatatlanok. Nem úgy van kialakítva, hogy mindenki számára világos legyen: ez gyalogos zóna. Hiszen jól van ez így is. Jut eszembe: közterület felügyelőknek, rendőrségnek nem lenne dolga ezekkel a gépkocsikkal?

A provincializmus a kapkodó ráérősség. Hogy nem szánjuk rá a döntéseinkre a megelőző vitát, mert az fárasztó és időigényes. Nem hallgatunk meg véleményeket, a szakértőkét sem, gyors döntést hozunk. Majd a megvalósítás során nem győzzük javítani az elnagyolt elképzelésekből fakadó hibákat, s természetesen nem tartunk be semmilyen határidőt. Provincializmus az is, hogy a döntéshozók azt gondolják, a ceglédi polgároknak jól van ez így is. Hogy kevésbé igényesek, mint az ország más tájain lakók, nem igénylik a szép környezetet, a kulturált közlekedést, az igényes szórakozást, szabadidő eltöltést, mindazt, amitől egy város élhető.

Hogy jól van ez nekik így is…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...