10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

100 éves a Budai úti iskola

6 éve már a Táncsics Mihály Általános iskola részeként, de önálló telephelyként még létezik ez a kihalófélben levő iskolatípus, a tanyasi kisiskola Cegléd határában! Mi sem hittük volna az utóbbi években, hogy megérjük a 100 évet, de sikerült. 100 év a történelemben nem hosszú idő, alig több, mint másfél  emberöltőnyi. Össze lehetett volna gyűjteni  a statisztikai adatokat, nevelői névsorokat, tanulókat, ki lehetett volna adni egy kiadványt az ünnepi alkalomból, mi mégis az ünneplés más formáját választottuk! Egész napos  rendezvényt szerveztünk, melyből persze nem maradhatott el a történelmi áttekintés sem: Réthi Mária, az iskola volt igazgatója, Reznák Erzsébet múzeumigazgató /iskolánk volt növendéke/ és Dr. Szabó Alfréd neveléstörténész előadásai segítettek visszautazni a múltba.

A 100 éve része volt az úttörőmozgalom is, ennek emlékeit , tárgyait szintén a felnőttek bújták érdeklődve, örömmel fedezték fel magukat, ismerőseiket a kiállított fényképeken.

9 csapat indult a sportpályán zajló főzőversenyen, először csak a füst, majd később szerencsére már illatfelhők kavarogtak az iskola udvar irányába: Birkapörkölt, slambuc gulyásleves, lecsók rotyogtak a bográcsokban. De az sem maradt éhen, aki nem volt csapattag, székelygulyás és bableves várta a kitartó vendégeket ebédidőben szüleink jóvoltából.

A legnépszerűbb része a délelőttnek mégis az a 3 korhű tanítási óra volt, amelyet Kremper Attila „tanító úr” tartott Ópusztaszerről. A korabeli fegyelmezési eszköz, a pálca is előkerült és bizony körmösöket is osztott. A meglett felnőtt emberek, pedagógusok örömmel vettek részt a játékban bújtak gyerekszerepbe, még meg is szeppentek! Eredetileg az elkészült  Iskolamúzeumunk épületébe terveztük ezeket az órákat, de olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a nagy teremben maradt ez a program.

Évek alatt próbáltuk  az Iskolamúzeumot  teljesen felújítani, ez most sikerült, köszönjük Dr. Ferenczi Norbert képviselő úrnak és a Budai úti Iskolásokért Alapítványnak a segítségét. A következő  lépés, élettel megtölteni , nem halott kiállítást akarunk,nem csak régi bizonyítványokat, tanmeneteket, vázlatokat, rajzokat lehet itt majd nézegetni, bár azok is érdekesek, hanem órákat szeretnénk itt tartani! Vissza vinni a múltba a gyerekeinket, felnőtteket, családokat, akár egyszerre több generáció élvezhetné itt játékos formában  a 20-as évek pedagógiai módszerein alapuló tanítási órákat. Nagyon bevált program ez már akár Ópusztaszeren, akár Tatabányán, nálunk is meg lehetne valósítani. Lenne rá igény, a város általános és középiskolásai, a szomszédunkban levő erdei iskola, a szálloda biztosítaná az érdeklődőket.

Ehhez keresünk olyan pedagógust, múzeumpedagógust, aki fantáziát lát ebben az ötletben és lenne kedve hozzá! Keresünk szponzorokat is, akik az anyagi hátteret biztosítják, hiszen be kellene szerezni, lúdtollakat, speciális füzeteket, tintatartókat, köpenyeket, stb. alapítványunkon keresztül mindez megvalósítható lenne! Az a különlegessége lenne a projektnek, hogy mindez egy működő tanyasi kisiskolában van! Remélem, lesznek jelentkezők mindkét területen!

Végül szeretném megköszönni az iskola minden dolgozójának, támogatóinknak , hogy ez az ünnep ilyen színvonalas, sokoldalú programokkal tudta megünnepelni iskolánk centenáriumát!

Az eseményen készült fotók megtekinthetők itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...