8.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Elkésett újságcikk egy felejthetetlen pályázatról

Akkor még sem gyerek, sem pedagógus nem gondolta, miféle lexikális anyag, helyesírási- és másolási nehézség, mennyi-mennyi ötletszövevény, rajz- és fantáziaképesség, és persze rengeteg munkával töltött kellemes pillanat vezet a fordulók végéig.

A debreceni, nyíregyházi, szegedi, veszprémi, pécsi, miskolci, jászberényi állatkertekbe, vadasparkokba vezettek útjaink. Megismerkedtünk sok érdekes – az állatkertekben található – élőlénnyel.

A plakátok elkészítése még csupán ötletességet és ügyes kezeket igényelt. Ám az állatok, növények zöld kártyáinak, útleveleinek tartalmaznia kellett a kijelölt élőlények latin nevét, természetes élőhelyét, táplálkozási szokásait, testméreteit, veszélyeztetettségi fokát. Nem mindennapos dolog egy harmadikos gyermek számára leírni például a nílusi repülőkutya – mely nem más, mint egy denevérfaj – latin nevét: Rousettus aegyptiacus. Megtanultuk a marmagasság fogalmát, belekóstoltunk kicsit a „Föld rajzába” a természetes élőhelyek megismerése által, megtudtuk, hogy sajnos néhány állatfaj már nem csak veszélyeztetett, de kihalt. Utoljára kihalt, már picit több mint egy éve a galápagoszi teknős is. A miskolci szoborkert ezeknek az állatoknak állít emléket.

Ugye, milyen komoly dolgok ezek egy 3.-os kisgyereknek? Mégis azt kell mondanom, nagyon élvezték. Persze internet segítsége nélkül nem boldogulhattak volna az állatbirodalomban. Jó példa ez, hogy hasznos dolgokra is fordíthatjuk az internet előtt eltöltött időnket.

Többszörösen hasznos volt a pályázat, hiszen a tanévzárás hetében 30db ajándékkönyvvel állított be a „Tudorkás bácsi”. Ő volt az 5 különdíj egyikének postása, melyet mi nyertünk meg. Micsoda öröm volt! Ekkora oklevelet pedig még én sem láttam sokéves pályafutásom alatt!

S miért elkésett ez az újságcikk? Mert ez a tavalyi tanévben zajlott munkáról szól. De most egy új tanév indul, új, érdekes pályázatokkal. Szeretném felhívni ezzel minden osztály figyelmét arra, hogy bátran nevezzenek a Tudorka magazin versenyeire, mert kellemes és hasznos, s végül örömteljes lehet egy kitartó munka gyümölcse!

Tóthné Mester Szabó Erzsébet – Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola 4. i. osztályának osztályfőnöke

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...