14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Megvan a város tortája!

A Zöldházak Cukrászda gesztenyepiskótás körtekrémtortája lett Kossuth Tortája – jelentették be a korábban a Kossuth Napokra épülve meghirdetett pályázat eredményét. A nyertes torta egyben a Kossuth Emlékév tortája is lesz, amely ez év szeptemberétől jövő év szeptemberéig tart és mellyel a város fennállásának 650. évfordulóját ünneplik majd.

Első alkalommal hirdette meg Cegléd Város Önkormányzata 2013-ban Kossuth Torta pályázatát. A nem véletlenül Cegléd egyik emblematikus rendezvénye köré hirdetett verseny nyertes tortáját szeptember 18-án ismertették a sajtó képviselőivel a Városházán. A pályázatra csak ceglédi cukrászdák, pékségek jelentkezhettek és fontos kikötés volt, hogy a versenymunkáknak mandulát és diót kellett tartalmazniuk, illetve gyümölcstartalmú tortánál ügyelni kellett arra, hogy olyan gyümölcs felhasználásával készüljön, amely egész évben kapható. A versenymunkák továbbá kizárólag olyan alapanyagokat tartalmazhattak, amelyek a XIX. században is beszerezhetőek voltak, ezért nem tartalmazhattak aromákat, fondokat, növényi tejszínt, margarint és modell burkolóanyagot. 

Földi László polgármester az eredményhirdetésen elmondta: örül annak hogy a Kossuth évforduló kapcsán meghirdették a torta versenyt, aminek nem rejtett célja a hagyományteremtés. Hozzátette: bízik abban, hogy a későbbiek folyamán egyre több helyi cukrászda fog résztvenni a kiírt pályázaton. A gesztenyepiskótás körtekrémtorta után a szintén Zöldházak Cukrászda jóvoltából készített mandulás kajszitorta a második, míg a Korona Cukrászda diós mandulatortája a harmadik helyen végzett. A zsűri tagjai Terecskei Rita, a Zanzibár zenekar énekese, Földi László polgármester, Kiss Zoltán a Cukrász Ipartestület mestercukrásza, valamint Baranyi Tibor és Huszár Péter, az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója és szakoktatója voltak.

A versenyre jelentkezett tortákat a mai napon történő, a XVIII. Kossuth Toborzó ünnepélyes megnyitóján tálalják majd fel. A nyertes receptet nyilvánosságra hozzák és a nyertes torta a Kossuth Toborzó Ünnepély után árusítható lesz.

Fotók az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...