5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Kátyúzásról, parkolásról – Ülésezett a testület

Kis Attila képviselő bejelentette, hogy kilépett a Jobbikból, de a mandátumáról nem mond le, hanem függetlenként folytatja a képviselői munkát – ismertette a polgármester.

A szeptemberi testületi ülésen tekintették át a képviselők a város első féléves költségvetését, gazdálkodását, és pénzügyi helyzetét. A testület elé került előterjesztésekből kiderült, a feladatok ellátására a város bevételei elégnek bizonyultak, ugyanakkor ez mégis kevesebb, mint korábban, ami likviditási gondokat okozhat. Fizetni kell a likvidhitelt, a kötvénytörlesztést, amelynek az állami adósságátvállalás után fennmaradó összege még bizonytalan, ki kell fizetni az uszodafejlesztés önrészét, ami százmillió forint – ám a városnak jelentős fejlődés – és a beszállítókat is. Emellett váratlan események is történtek, az átvétel után ki kellett fizetni a múzeum elmaradt számláit, viharkárok és más vis major esetek fordultak elő, valamint a közszolgáltatások és az önkormányzati oktatási rendszer átszervezése még folyamatban van, vagy hatásai áthúzódtak erre az évre – vagyis tovább csökken a mozgástér. Ezért az önkormányzati társaságoknál zárolt 10 százalék további visszatartását javasolják. Az előterjesztésekből az is kiderült, az állami adósságkonszolidáció során mintegy 3,8 milliárd forint tartozástól szabadult meg a város, ennek hatásai – a törlesztő részletek csökkenése – csak a második félévben lesznek érzékelhetők.

A képviselők a város gazdasági társaságainak az első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót is véleményezték, Bobál István (CFE) képviselő szerint „azt kaptuk, amire az üzleti terv elfogadásakor számítani lehetett”, kivéve az Ökovíz Kft-t. Ez utóbbi cég azonban jelentős, a tervezéskor még nem látott átalakuláson megy keresztül, pl. víziközmű szolgáltatást már nem végez a jövő évtől.

Nagy Tamás (MSZP) a gazdasági társaságok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet. Azt is sérelmezte, hogy az első negyedévhez képest több mint kétszer annyi lejárt tartozása van az önkormányzatnak. A pénzügyi iroda vezetőjének tájékoztatása szerint ez utóbbi helyzetet azóta sikerült megoldani, vagyis jelen pillanatban már nincs lejárt tartozása a városnak. Kintlévőségei azonban jelentősek, csaknem kétszáz millió forintra rúgnak, ennek nagy részét az Ökovíz elmaradt bérleti díjai teszik ki. A hulladékgazdálkodási cég átalakulása folyamatban van, a víz- és csatornaszolgáltatást jövőre átveszi a Duna Menti Regionális Vízmű, az átadás-átvétel menetéről már megegyezett a két vállalat, illetve arról is, hogy a DMRV átveszi az Ökovíz dolgozóit – tájékoztatott Földi László.

A tegnapi taggyűlésen a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy az Ökovíz feladata maradjon a hulladékbegyűjtés és -szállítás, illetve a szelektív gyűjtést is átveszi a Hírös Kft.-től – az ehhez szükséges engedélyeket hamarosan meg is kapja az Ökovíz. A cég igen jelentős kintlévőségeivel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a törvényes behajtási lehetőségeket már kimerítették. A matricás szemétszállítási rendszer bevezetésekor ugyanakkor kiderült, hogy kétezer ingatlantulajdonos egyáltalán nem fizetett a szemétszállításért, még szerződése sem volt – ez most rendeződött. 

A város gazdasági társaságai közül a Termálfürdő Kft. ügyvezetője számolt be részletesebben a képviselőknek, aki elmondta: már most látható, hogy fürdő és kemping idén a tavalyinál körülbelül negyedével kevesebb veszteséggel fog működni, ami a szoros gazdálkodásnak köszönhető elsősorban. A cég árbevétele hat éve csökken, ám ezt a tendenciát idén sikerült lelassítani – mondta a testület előtt Tótin Lóránt.

Hasznosítják a nőtlen tiszti szállót: a Várvag felújítja, és októbertől bérbe adja a Budapest Környéki Törvényszéknek az első és második emeletet havi 360 ezer forintért, 2015. február 28-ig. A bíróság épületét ugyanis felújítják, így abból ki kell költözni. A nőtlen tiszti szálló rendbe hozásának költségeit a bíróság állja, mintegy 3,5 millió forint értékben.

A képviselők arról is döntöttek, hogy 300 ezer forint támogatást nyújtanak a „Téglákba vésett történelem – A ceglédi fogolytábor története és téglafalainak felirata” című könyv nyomdai munkálataira. Bognár Zalán, Jójárt György és Reznák Erzsébet könyve idén novemberben jelenne meg. A világháborúban a ceglédi volt Közép-Európa legnagyobb gyűjtőtábora, ahol a foglyok a téglákba vésték üzeneteiket, ezek egyedi módon máig is fennmaradtak, erről szól ez a könyv.

Mintegy kétmillió forint behajthatatlan követelés törlését javasolta a Várvag Kft. Ez az összeg a szociális lakások kiadásából származó, 100 ezer forint alatti elmaradt bérleti díjakból jött össze. A behajtási eljárás nagyon költséges lenne, de sikerre kevés az esély, mivel ha meg is találják a tartozókat, nincs jövedelmük, amiből rendezhetnék a tartozásukat.

Dr. Szentesi András eladta a háziorvosi praxisát dr. Tamás Lászlónak. Az önkormányzat szerződést köt az új orvossal – hagyták jóvá a képviselők. 

Elkészült az értékesítésre kijelölt önkormányzati ingatlanok értékbecslése. Az itt meghatározott minimális négyzetméter áron, pályázat útján értékesíti az önkormányzat ezeket az ingatlanokat – hagyta jóvá a testület. 

Pályázatot kell kiírnia a városnak a múzeum igazgatói tisztségre 2014. január 1-től 5 éves időtartamra. A pályázókat a kulturális bizottság hallgatja meg, illetve tesz javaslatot a képviselő-testületnek. A szakmai véleményezést a közalkalmazotti megbízott és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületet végzi.

Megváltozik a zeneiskola és a gimnázium hivatalos neve: egy minisztériumi rendelet szerint előbbi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, utóbbi Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium lesz.

A Külső-Kátai út, a Bürgeház dűlő és Budai út közvilágítás bővítéséről már született döntés, a város most a hagyományos mellett a LED-es megoldásra is kért árajánlatot az EDF Démásztól arra az esetre, ha az önkormányzat megnyeri azt a pályázatot, melynek segítségével az egész város közvilágítását ki tudja cserélni erre a környezetkímélő és takarékos formára. A beruházás teljes 26.850.000.- Ft költségét az EDF DÉMÁSZ Zrt. vállalja, amit 5 évre (60 hónapra) havi 599.981.- Ft/hó + ÁFA összeggel beépít a közvilágítási karbantartási számlába. Földi László elmondta: a közvilágítás további fejlesztése, kiépítése folyamatosan halad. 

A polgármester azt is elmondta: még a tél beállta előtt 17 millió forint értékben végeznek kátyúzást a város útjain. A Várvag felmérése szerint mintegy 29 millió forint értékben lenne szükség az úthibák eltüntetésére, erre azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő forrás – így a legszükségesebb munkákat végzik most el.

Az eseményről néhány fotó Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...