13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Tavaszi hagymások ültetése

Hogyan ültesd?

A hagymák helyét készítsd elő ásással, a talaj javításával – ehhez komposztkeveréket használj. A hagymás virágok az aprómorzsás szerkezetű, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Ha kerted talaja agyagos, keverj homokot vagy tőzeget a talajba.

Ültetéskor jó hasznát veheted a hagymaültetőnek, amely rugós markolattal nyitható és zárható. Ha nem tudod a beszerzett hagymákat azonnal elültetni, tálcán vagy papírzsákban, jól szellőző, hűvös helyen tárold őket. Figyelj arra, hogy a hagymák a számukra legmegfelelőbb mélységbe kerüljenek, mivel a túl sekélyen ültetett hagymák tél végére felfagyhatnak. 

Ha előre csomagolt hagymát vásárolsz, a csomagoláson biztosan fel van tüntetve az ajánlott ültetési mélység, de ha piacon vásárolsz vagy ismerőstől kapsz virághagymát, a helyzet már nem ilyen egyszerű. Az általános szabály az, hogy a hagyma fölött kétszer-háromszor olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az elültetett hagymák rövidesen meggyökeresednek, sőt előfordulhat, hogy zöld hajtásuk is megjelenik a talaj felszínén. Ez nem gond, a természetben is gyakran előfordul. Nem kell félni, ezek a kis hajtások nem fagyérzékenyek, rendszerint károsodás nélkül átvészelik a telet.

5 jó tanács

Elvirágzás után hagyd, hogy a növény teljesen visszahúzódjon. Ilyenkor az értékes tápanyagok mind a hagymába szívódnak, ez a feltétele a következő évi erőteljes virágzásnak. Pálcák leszúrásával jelezd, hová tettél a föld alá hagymákat. 

Júniusban szedd fel a hagymákat, és szeptemberig tárold őket hűvös, sötét helyen. A fiókhagymákat válaszd le az anyahagymákról. 

Érdemes csávázott, azaz kártevők ellen kezelt hagymát választani. Az üzletekben vásárolt, csomagolt virághagymák egészségesek, jól fejlettek. Amennyiben ajándékba kapott szaporítóanyagot ültetsz, vizsgáld meg, hogy nincs-e rajtuk kártevőre vagy kórokozóra utaló jel. 

Az egészséges hagyma kemény tapintású, szimmetrikus alakú, duzzadt. 

Tavasszal el sem tudok képzelni kellemesebb illatosítót a lakásban, mint a frissen szedett jácintból, nárciszból, tulipánból kötött csokor. Ennek megvalósításához most ősszel ne felejtsünk el hagymát ültetni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....