16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

„Lipem, lopom a szőlőt…”

… hallhatták Cegléden, a Báthori utcai járókelők az óvodások énekét. Hagyománya van intézményünkben, hogy őszköszöntő hetet tartunk énekkel, tánccal, szüreti mulatsággal.

Ebben az évben is igyekeztünk színes programokkal emlékezetessé tenni a kicsik számára ezt a néhány napot. Az óvodát az évszaknak megfelelő ruhába öltöztettük, minden csoport a saját korosztályához mérten vett részt a dekorálásban: a kisebbek színeztek, festettek, a nagyobbak terménybábokat készítettek. A szülők segítségével a gyerekek szőlőt darálhattak, préselhettek, megfigyelhették, hogyan készül a must.

Mi, óvó nénik a néphagyományhoz igazodva maskarába öltöztünk, ahogyan régen, egyes vidékeken tették és szüreti felvonulásra invitáltuk az apróságokat. A nagycsoportosok álltak az élre az általuk készített, gyönyörű szőlőkoszorúval, majd énekszóval végigsétáltunk az utcán. Természetesen az ez után következő lovas kocsizás csak emelte a nap hangulatát. Visszatérve az oviba, szőlőt, mustot, pogácsát kóstolhattunk.

A hét közepén valamennyien a Füle tanyára kirándultunk. Az állatok megtekintése előtt a kukoricamorzsolást és darálást is kipróbálhattuk régi, hagyományos eszközökkel. Az állatsimogatónak volt a legnagyobb sikere, de ámulattal figyelhettünk meg egy csikós bemutatót is. Jólesett a futás, a közös játék a hatalmas karámmal körbekerített területen.

A negyedik napon a négy évszakról láthattunk egy bábelőadást a Portéka Bábszínház tolmácsolásában, majd pénteken, míg a nagyok a Zene világnapja alkalmából a Szabadság téren énekeltek, az apróbbak mozgásos, ügyességi játékokban vehettek részt.

Jó érzéssel gondolunk vissza ezekre a napokra, az együtt átélt, közös élményekre. Köszönjük a szülők segítségét, támogatását.

Borosné Dobozi Anikó Éva óvodapedagógus

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...