12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A legenda Zsengellér Gyula hazatér

A  múltszázad derekának legendás hírű labdarúgója volt a ceglédi Zsengellér Gyula. Cegléden született 1915-ben, itt  ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd Salgótarjánon át az Újpest csapatban folytatódott a sportpályafutása. Itt vált nemzeti hőssé,  lett 39-szeres válogatott, világbajnoki ezüstérmes és Európa-válogatott csatár. Szerepelt a kontinens  válogatottban, kétszer lett Európai Aranycipős (1939, 1945). Magyarországon ötször volt az NB I-ben gólkirály és 325 bajnoki mérkőzésén 387 gólt lőtt!

1947-ben az MLSz engedélyével Olaszországba távozott, ahol az AS Roma játékosa lett. Később Columbiában játszott, majd 1953-tól Cipruson tevékenykedett klubedzőként, majd szövetségi kapitányként. Az IFFHS szerint a XX. században, minden idők harmadik legjobb góllövője volt a világon, a jelenlegi statisztika szerint is a hetedik!

1999-ben hunyt el és az ottani görögkeleti ortodox temetőben temették el. A család, Zsengellér Gyula végakaratának megfelelően, földi maradványait hazahozatta Ceglédre, ahol sor kerül az itteni búcsúztatására és újratemetésére.

A nyilvános búcsúztatás a református szertartás rendje szerint a  Református Nagytemplomban lesz Cegléden 2013. november 23-án, szombaton 11.00 órakor. Ezt követően az Református Öreg temetőben helyezik végső nyughelyére Zsengellér Gyula koporsóját. Az országos hírű esemény befejező részeként a külön meghívóval rendelkezők részt vesznek a Ceglédi Sportmúzeumban rendezendő névadó ünnepségen, ahol a felújított kiállító terem Zsengellér Gyula nevét veszi fel. A későbbiekben itt megtekinthetők lesznek a neves labdarúgó ereklyéi.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...