10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Újra zempléni tájakon

A másik célunk a hollóházai Kéktúra Emlékmű volt. A Zemplénre jellemző vulkanikus kőzetből készített, 1996-ban felavatott emlékmű az 1100 km hosszú Országos Kéktúra keleti végét jelöli. Természetesen, ha már itt jártunk ellátogattunk a Hollóházi Porcelán Manufaktúrába is. A hollóházai hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata. Eredetileg üveghutaként indult, ahol poharak, palackok, üvegedények készültek. Majd a Károlyi család kőedénygyárrá alakította át a hutát. Innen vált a „Hollóházi” jelentős márkanévvé, amit sikeresen megőrzött a mai napig.

A táj bővelkedik a Károlyi családhoz köthető emlékekkel, hiszen a család a XVII. század óta birtokolta a területet. Az egyik talán legismertebb a füzérradványi Károlyi-kastély. Építészetileg elég érdekes a kastély, melyet Károlyi Ede építtetett a 19. század második felében, Ybl Miklós tervei alapján. Kívülről egy tipikus romantikus főúri lak benyomását kelti, de belülről itáliai reneszánsz életérzés fogadja a látogatót. A kastély kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek, és Károlyi László gyűjtőmunkájának eredményeként kerültek Füzérradványra. A kastély angolparkját egy francia tervezte, III. Napóleon főkertészének könnyed fantáziája, a mai napig meghatározza a kert gyönyörű elrendezését.

Jóval eldugottabb helyen épült a kőkapui Károlyi Vadászkastély, melyhez a Pálházai Erdei Kisvasúton is el lehet jutni. A bércre épített, gyönyörű kilátással rendelkező kastélyhotel méltósággal uralja a tájat. Ha már bércekről esett szó, az erre látogató turista feltétlenül kapaszkodjon fel a füzéri várba. Majd 30 év után jutottam el újra várba, de azóta rengeteget változott, hála a szorgalmas „váruraknak”. A füzéri erődítmény már a tatárjárás előtt állt. Történetének talán legjelentősebb mozzanata, hogy a vár ura Perényi Péter, mint koronaőr, Szapolyai János koronázása után a koronát nem a szokott őrzési helyére, Visegrádra, hanem Füzérre vitte. A korona csaknem egy esztendeig volt a vár falai között. A vár lábánál megbúvó faluban néhány éve egy Látogató Központot alakítottak ki, ahol megismerhetjük a vár történetén túl, a vidék hagyományait, épített, természeti és kulturális értékeit is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...