6.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

„A műszaki pálya nem volt kérdéses”

– Az informatikai tanszéken demonstrátori feladatokat is ellátsz. Mivel érdemelted ki ezt a lehetőséget? 

– 2012 novemberében keresett fel az egyik oktatóm, hogy demonstrátorokat szeretnének felvenni, és rám gondolt az egyik pozíció betöltésére. A felkérést az addig végzett munkáimmal – TDK (Tudományos Diákköri Konferencia), nemzetközi verseny szereplés – és tanulmányi eredményeimmel indokolta. A demonstrátori munkakör konkrétan a tanszék munkájának segítését jelenti. Ezt most leginkább az oktatás teszi ki, mivel sok idős oktatónk ment nyugdíjba az utóbbi időben. Demonstrátorként csak gyakorlati órákat és laborfoglalkozásokat tarthatok. Eddig digitális és analóg elektronikával kapcsolatos tantárgyakat, valamint gépészmérnököknek szóló alapvető informatikát oktattam.

– Tavaly tagja voltál annak a csapatnak, mely saját fejlesztésű robotjával indult a „Digilent Design Contest 2012”-n. Kik indulhatnak ezen a nemzetközi versenyen?

– A versenyre saját ötlettel lehet jelentkezni, s ha elfogadják, a szükséges alkatrészeket finanszírozzák, ugyanis fontos kitétel, hogy a főbb komponenseknek a Digilent cég alkatrészeinek kell lenniük.  Egyébként a verseny minden évben az említett cég szervezésében zajlik, tavaly Kolozsváron volt az európai fordulója.

Harmadmagammal – Abonyi Gergővel és Czupák Zsolttal – neveztünk be. Az ötletünk egy autonóm (önállóan, emberi beavatkozás nélkül) működő robot volt, amelynek FPGA a központi vezérlő egysége és képfeldolgozási eljárások segítségével ismeri fel és gyűjti össze az előre meghatározott, bekalibrált tárgyakat. Tervünk pozitív elbírálást kapott, így már „csak” az elkészítés maradt hátra. A fejlesztést a rövid – 3 hónapos – határidő mellett egy új hardverleíró nyelv (VHDL) tanulása is nehezítette, ugyanis ezt a mi főiskolánkon nem oktatják. Azonban Dr. Kovács Tamás főiskolai tanár folyamatosan segítségünkre volt az új nyelv elsajátításában és a robot elkészítésében. A versenyen 5. helyen végeztünk, majd egy továbbfejlesztett verziójával megnyertük 2012 őszén a helyi TDK-t, így nevezési lehetőséget kaptunk a 2013-as Országos Tudományos Diákköri Konferencia műszaki szekciójára, ahol első helyezést értünk el.

– Hamarosan megkapod a diplomádat. Merre tovább? Látsz esetleg további lehetőségeket a műszaki fejlesztések terén? 

– Jelenleg a szakdolgozatomat készítem, melynek témája egy szintén FPGA alapú rendszer tervezése és kivitelezése. Tavasszal valószínűleg a Stuttgarti Egyetemen töltök majd pár hónapot. Diploma után pedig valószínűleg a főiskolán maradok oktatóként, erre már kaptam is ajánlatot a főiskola vezetésétől.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...