12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Javaslatok a következő uniós ciklusra

A koncepció összeállításánál a megye előzetes projektgyűjtést végzett a településeknél. “Összesen 941,5 milliárd forint értékben, 27 témában, 1315 fejlesztési elképzelésről számoltak be az érintett helyhatóságok, melyek eredményei hozzájárultak ahhoz, hogy a most társadalmi egyeztetésre bocsátott VEKOP pénzügyi terve 466,6 Mrd Ft értékű támogatás felhasználását tervezi a régióban, az ágazati operatív programok kerete nélkül. 

(Átcsoportosítás nélkül 2014 és 2020 között Közép-Magyarországon 250-270 Mrd Ft uniós támogatás lenne elérhető. ) A Budapest és Pest megye között tavasszal kötött stratégiai együttműködéssel lehetővé válik, hogy ebből az uniós forrásból Pest megye a korábbinál nagyobb arányban részesüljön.

A ceglédi járás a koncepcióban konkrétan is említésre kerül: “a régióban a szegénységgel és társadalmi kirekesztettséggel leginkább sújtott célcsoportok által érintett összefüggő területek” között, – a Dabasi, Monori, Nagykátai valamint a Szobi járások mellett. A tervezet úgy fogalmaz: a hátrányos helyzetű településeken a munkahelyteremtés eszközeként ki kell építeni a szociális gazdaságot, valamint támogatni kell a helyi foglalkoztatási kezdeményezéseket.


Lapunk megkereste a ceglédi tervezett projektekkel kapcsolatban Takács Lászlót, aki a megyei közgyűlés tagja és a közgyűlés Gazdasági  és Pénzügyi Bizottság elnöke: – Milyen konkrét fejlesztési terveket, irányokat, témákat fogalmazott meg a megyének megküldött javaslatuk?

– Elsősorban az Integrált Városfejlesztési Stratégiában igényként felmerült, de még meg nem valósított projektekből tettünk javaslatokat. Települési infrastruktúra fejlesztéseken belül energiahatékonysági projekteket jelöltünk meg, melyek között szerepel a Tiszti-lakótelep nőtlen tiszti szálló felújítása, a Városi Sportcsarnok fejlesztése, a Dózsa György Kollégium felújítása, a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal felújítása és a Tiszti Klub felújítása. Megújuló energiaforrások tekintetében napelem park létrehozására tettünk javaslatot. Közúthálózat megépítése tekintetében javasoltak a következők:

– Cegléd, 46125 sz. Budai út burkolatfelújítása

– Budai út-Kátai út – Külső Kátai út, Kátai út- Széchenyi u. körforgalom 

építése.

– Jászberényi úti felüljáró, járda és kerékpárút építése.

– Körforgalom – Széchenyi út – Szolnoki út

– Cegléd, 441 sz út mentén kerékpárút a közigazgatási határig.

– Cegléd, négyszögkörút kerékpárpos körgyűrű kialakítása.

– 441 és 311 sz. főutak Ceglédet elkerülő szakasza Vízgazdálkodás javítása tekintetében a Cegléd-Öregszőlői részen ivó- és szennyvízhálózat kiépítése, az ott élők életminőségének javítása. A tervek szerint Cegléd mellett csatlakozik a V0 ipari vasúti elkerülő a hagyományos vasúti hálózathoz. Ezt a pozíciót szükséges lehet kihasználni egy indermodális ipari-logisztikai csomópont építésével.

Ez is szerepel a javaslatban. Közösségi infrastruktúra fejlesztés kategóriában a következő épületek felújítására tettünk javaslatot: Deák utcai óvoda,  Kossuth Művelődési Központ, Kossuth Lajos Gimnázium, Uránia Mozi átalakítása: Térségi digitális média oktatóközpont  létrehozatala, CTV átköltöztetése, tetőcsere, homlokzat felújítás, akadálymentesítés. 

Szeretnénk elindítani a régiós start-up programot, amely Dél-Pest megyében egy regionális vállalkozásösztönző és kapcsolatteremtő program létrehozása nemzetközi fiatal, innovatív vállalkozásoknak. Ezeken kívül célunk a Térségi Turisztikai Desztinációs Menedzsment létrehozása.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...