17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Sportorvosnál

A gyerekét kitartásra, türelemre nevelő szülő azonban nem adja fel ilyen könnyen. Rendelési időben tehát újra tárcsázza az SZTK-t, a doktortól időpontot kap a vizsgálatra: 2 hét múlva mehetünk. 

– Addig szerezzék be a laboreredményeket. – hangzik a jótanács. 

– Mikor kaphatunk beutalót hozzá? – érdeklődik a naiv szülő.

Rendelési időben nem, mert olyankor nem érnek rá “papírozni”. – derül ki. Hát akkor mikor? Sosem találnák ki: a sebészeti rendelés idején! Ez aztán a logika, és most már nem egy-két dolgot, hanem semmit nem értek.

A gyerek a megadott időpontra elmegy a papírokért, fél órával a rendelési idő vége előtt ér oda, de a doktor már nincs ott. Következő rendelési napon úgyszintén odamegy, végül megkapja a beutalókat. A szülő és a gyerek már belefáradt, de boldog, célegyenesbe értünk, de korán örülnek…

A gyerek suli előtt a laborba megy, kis üvegben viszi a vizeletet, kivárja a sort – közben izgul nehogy elkéssen az iskolából, – laborban egy fiatalember ráförmed: “Ezért fizetni kell, ez nem ingyenes. Gyere vissza holnap és hozz magaddal pénzt!” Délután a még mindig kitartó gyerek suli után EKG-ra megy, ott a doktornő megkérdi kész van-e a laboreredmény, a kisfiú elmondja mi történt reggel. A doktornő felhívja a labort elmagyarázza, hogy mi a törvényi változás július 1. óta (!). Másnap újra labor és – csoda történt? – a vizeletvizsgálat ingyen is megvan.

Sportorvoshoz vissza az eredményekkel, – már látni az alagút végét. Ekkor jön a feketeleves: gyerek időpontra, a leletekkel elmegy a dokihoz. Ott kiderül, hogy elfelejtették odaadni neki a szülők által kitöltendő kérdőívet. Gyerek hazabiciklizik, anya gyorsan kitölt, gyerek rohan vissza az Sztk-ba, – és végre megvan a bűvös pecsét. Szeptember elejét írtunk amikor kezdődött, október közepére lett pecsét. A magyar bürokrácia bonyolultságban köztudomásúlag világelső, de könyörgöm, legalább gyerekek, fiatalok és ilyen nemes cél, mint a sport esetében nem lehetne kicsit egyszerűbben? Miért kell egy évtizedekig jól működő rendszert körültekintés és az érintett szülők, gyerekek tájékoztatása nélkül máról-holnapra átszervezni?

Kálváriánk közepette olvastam a ceglédisport.hu-n egy cikket – pézsé – tollából, melyben kifogásolja, hogy jelenleg csak többhetes előjegyzéssel lehet időpontot kérni a sportorvoshoz, majd hozzáteszi: “Igaz maradt egy” menekülő útvonal” a vizsgálat elvégzésére, de azért már zsebbe kell nyúlni. Akik kicsúsztak az időből, “házhoz” hívhatják a körzet sportorvosát és 1.000 Ft/fő díj ellenében a szokásos vizsgálat után megkaphatják a “sportolhat” pecsétet az igazolásukba.” Lehet, hogy a bürokratikus útvesztővel éppen ez volt a cél? Nem tudom, de én szívesen kifizettem volna ezt az összeget, ha tudom mi vár ránk. (Bár nekünk ezt a lehetőséget nem ajánlotta fel senki.)

A cikkíró egyébként a megváltozott rend okáról Dr. Takács Tibor sportorvost is megkérdezte, aki elmondta, hogy “az Országos Sportegészségügyi Intézetnél  július 1-től bevezetett online nyilvántartás bevezetése miatt összetorlódtak a vizsgálatra várók. A rendelési időben naponta csak 12 személy alkalmasságát tudom megvizsgálni. Évente több mint 2000 vizsgálatom van, több mint 1000 sportoló tartozik hozzám. – mondta az orvos, aki hozzátette nyáron a szakosztályoknak levelet küldött arról, hogy a változások miatt még nyáron kezdjék el küldeni a sportolókat a vizsgálatokra. 

A cikk olvasása után nem igazán nyugodtam meg, mert csak fél évig örülhetünk a bűvös pecsétnek, azután kezdődik előlről a tortúra, mert – mint a sportorvos nyilatkozta – “a Sport kórház  határozza meg a rendelési időt, ami elméletileg bővíthető lenne, de 8,5 éve nem emelték meg a finanszírozás díját, így kicsi az esély az óraszám emelésére…”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....