5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Ceglédi cég az egyik legnagyobb adócsaló

Egy Cegléden bejegyzett cég áll a NAV jelentős adótartozókat felvonultató listájának második helyén. Cegléden, az Aranymeggyes utca 44. szám alatt bejegyzett Fuvartrans Express Plusz Kft. adóhiánya 1,9 milliárd forint.
Becker András atlatszo.hu-n megjelent írása szerint a 2011 januárjában alapított cég már 2012-ben sem adott le mérleget és beszámolót – igaz, az adószámát már 2011 végén törölték. Hogy miképp volt képes a kft 6,5 milliárdnyi értékben számlázni – a megállapított adóhiány ennyit feltételez -, az rejtély, hiszen az egyik tulajdonos, Szabó József cégei ekkora már jelentős előélettel rendelkeztek az adóhatóságnál. Ráadásul a Fuvartrans ceglédi címén van bejegyezve Szabó egy másik cége, a kényszertörlés alatt álló Meryta Kkt is – ez a cég utoljára 2008-ban adott le mérleget és beszámolót. Ugyancsak Szabó a tulajdonos (beltag) a felszámolás alatt álló Tech-Car Bt-ben. A cég 2008 óta szerepel az adóhatóság 100 millió forintot meghaladó tartozással rendelkező adósainak listáján. Szabó 2010 óta beltag a Zsu96 Bt-ben is – azóta ez a társaság sem tesz eleget a gazdálkodására vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Szabó ugyancsak beltag a Pe-Dina Bt-ben – ez ellen a társaság ellen 2006 óta folytat végrehajtást az adóhatóság. Szabó tagja volt a Tri-Bull Kft-nek, amelynek felszámolása 2011-ben fejeződött be. Mindezek dacára az adóhatóság nem tudta megakadályozni, hogy Szabó legújabb cége, a Fuvartrans újabb 1800 millió forintnyi adóhiányt hozzon össze. 
További három ceglédi vállalkozás és 9 magánszemély is szerepel az adóhatóság eladósodottakat felsoroló listáján, melyre az a magánszemély kerülhet fel, aki több mint fél éve legalább 10 millió forintos adótartozással rendelkezik, és az a gazdasági társaság, amelynek 100 millió forint felett elmaradása van.
A visszaélésekre a figyelmet az a néhány hete történt botrány terelte, melyben feljelentést tett a NAV egyik munkatársa hivatali visszaélés miatt az ügyészségen. Horváth András, azt állítja, az adóhivatalnál úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozottan visszautasította a vádakat. Az adóhatóság kiemelt feladatának tekinti, hogy közvetlenül, a költségvetési bevételek minél teljesebb biztosításával, illetőleg közvetett módon, az illegális gazdasági tevékenység visszaszorításával, az adómorál javításán keresztül hozzájáruljon a nemzetgazdaság versenyképességének fokozásához.
Az áfa csalások jellemzője az, hogy az adózók csalárd módon sok szereplőből álló, bonyolult láncolatok útján igyekeznek megnehezíteni a visszaélések feltárását és szankcionálását, azon túl, hogy a láncolatban előre haladva a szereplők egyre kevésbé elérhetőek, így a bírósági gyakorlat által megkívánt bizonyítás az adóhatóság minden erőfeszítése ellenére sok esetben hosszadalmas, egyes esetekben lehetetlen.
Forrás: index.hu / atlatszo.hu / adozona.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...