10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Vadászat határok nélkül

A vadászat minden vadásztársaság részére szigorúan kijelölt határok között történik, azt átlépni vadászat céljából minden tagnak szigorúan tilos. Sőt még az is meg van határozva, hogy a határtól 300 méterre mindennemű tevékenység és vadgazdálkodási eszköz (magasles, etető) létesítése is tilos. Nos, a határátlépést szegte meg szabályosan a két Vadásztársaság az elmúlt héten.

A két szomszédos, a Törteli Rákóczi Ferenc és a Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság 2013. november 23-án közös apróvad vadászatot szervezett. Most nem számított a két vadásztársaság területi határa, közösen vadásztak a terület határútjának két oldalán.

Reggel 8-kor mintegy 40 vadász gyülekezett a Törteli Vadásztársaság vadászházánál. Mint mindig a vadászat a szigorú eligazítással és a balesetvédelmi oktatással kezdődött. (Ennek igen nagy jelentősége van, ugyanis egy balesetnél a rendőrség ezt visszaellenőrzi. A napokban volt egy vadászbaleset, ahol egy vadász a vizes, csúszós terepen lövés közben elvesztette az egyensúlyát és a fegyvere elsült és megsebesített egy hajtót. A rendőrök mindenkit megszondáztattak, az eredmény negatív volt.)

Az ünnepélyes vadászhangulatot emelte a vadászkürt hangja, ami a vadászat elindulását jelezte. Egy matuzsálemi, de még mindig megbízható Csepel teherautóval indultunk neki a vadászatnak. Egy úgynevezett határút két oldalán folyt a vadászat, hol az egyik, hol a másik vadásztársaság területén. A vadászok fegyelmezetten tartották be a szabályokat, a kutyák szépen dolgoztak és délutánra már nagyon szép terítéket lehetett csinálni a vadászháznál.  (A teríték a vadászok között egy hagyomány, ami végtisztesség a vadnak. A vadfajok egymás utáni „rangsora” szerinti és a vadászat célfaja szerint, amely vad a teríték elejére kerül.) Délután 3 órakor tehát a tábortüzek megvilágításánál az első helyen a terítéken a róka feküdt, majd 4 db fácánkakas és 37 db nyúl zárta a sort. Ebben a sorrendben szólalt meg a vadászkürtök hangja is, amit a vadászok levett kalappal hallgattak. Ezután következett a vadászok kompetencia kiosztása, ami szintén a hagyományoknak megfelelően történt, mindenki egyforma darabszámú nyulat kapott mindegy, hogy ki mennyit lőtt.

A vadászat után most a Törteli Rákóczi Vadásztársaság invitálta egy estebédre a ceglédieket, jövőre fordítva lesz. Finom volt a dám– és őzpörkölt, mindenki jól érezte magát és reméljük új vadászbarátságok is létrejöttek.

Több fotó az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...