12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

A ceglédi véradókat köszöntötték

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője, az immár tizenöt esztendeje véradásokat szervező Tölgyessy Attiláné az ünnepségen arról számolt be, hogy idén 3450 egység vért tudtak a kistérségben összeszervezni. Hozzátette: a november 26-ai és egyben utolsó városi véradás alkalmával is majd hetvenen jöttek el, mint mondta: ez nagyon jó dolog, s nem különben mutatja a közösség erejét. 

Az esten jelen volt a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének igazgatója is. Gerzsenyi István úgy fogalmazott: ezek olyan cselekedetek a mindennapjainkban, melyek csendes hozzájárulásai a társadalmi felelősségvállalásnak, önzetlenül és önkéntesen. ’Ez egy olyan közösség, ami kevés példával bír egyéb társadalmi rétegben. Azt mondják, hogy véradás szempontjából egy társadalmat akkor lehet fejlettnek tekinteni, ha a lakosság 4-5 százalékának megfelelő egységű vérrel rendelkezik. Ez Magyarországon 400-500 ezer egység vért jelent, ezt célozzuk meg minden évben és országunk e tekintetben fejlett országnak számít.’ – mondta a megyei igazgató. Elmondta azt is: Pest megye 30 ezer egységnyi vérrel járul hozzá ehhez a tevékenységhez, ezen belül a ceglédi-nagykőrösi térség ennek 10 százalékát biztosítja évről-évre, ami igen nagy teljesítmény. 

A véradók ünnepségét a Kossuth Lajos Gimnázium, az Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Várkonyi István Általános Iskola növendékeinek előadása kísérte. A Véradók Napját 1988 óta ünnepeljük november 27-én, amit a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére indítottak el Magyarországon és sokan nemzetközi véradók napjának mondják, hiszen ezalatt az eltelt 25 év alatt számos ország átvette ezt a hagyományt. Ez olyan nap, ami nem egy naphoz, hanem egy ünnepségsorozathoz kötődik, hiszen előtte és utána az ország számos pontján ünneplik meg nem csak a többszörös véradókat, hanem az önkéntes véradásszervezőket  és a véradó barát munkahelyeket is.

Fotók az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....