8.6 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Dél Pest megye turizmusáról a Parlamentben

– A vidéki gyógyvizekhez kapcsolódó turizmust népszerűsítő, és a szálláshelyeket bővítő beruházások állami támogatása továbbra is kiemelt célja a kormánynak – válaszolt Szatmári Kristóf nemzetgazdasági államtitkár a kérdésre. Egyetértett Földi Lászlóval abban is, hogy a turizmus hazánkban a nemzetgazdaság egyik fontos ágazata. Ezáltal a fejlesztéspolitikai és foglalkoztatási célok megvalósításában is kulcsszerepe lehet az olyan fejlesztéseknek, amelyek az eddigiekben már megvalósultak például Cegléden vagy Tápiószentmártonban. A nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár megerősítette a képviselőt abban, hogy miként az elmúlt időszakban is a vizekhez és gyógyvizekhez kapcsolódó turizmusfejlesztés az egyik zászlóshajója volt a magyar turizmusfejlesztési koncepciónak, úgy ez a jövőben is így lesz. – Reményeink szerint a megnyíló uniós források a 2014-2024-es időszakban újra lehetőséget biztosítani arra, hogy a vidéki gyógy-és vízalapú turizmust népszerűsítő, és a szálláshelyeket bővítő beruházások kaphassanak állami támogatást – jelentette ki az államtitkár. Szatmári Kristóf szerint már az elmúlt néhány évben is sokan és sokat tettek azért, hogy a turizmus méltó helyre és fejlődő pályára álljon Magyarországon. Ennek eredményei már a számok türkében is értelmezhetők. Példaként említette, hogy a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma, valamint a bevételek összege tavaly rekordot döntött.

A növekedés idén is folytatódik – mondta az államtitkár. Az idei év egyik legfontosabb pozitív fejleménye, hogy már nem csak a beutazó turizmus nő markánsan, de a belföldi bevételek is az első 9 hónap alapján 9 százalékkal, 46. 9 milliárd forintra növekedtek. Ez az emelkedés sok intézkedés együttes hatása – vélte Szatmári Kristóf, hozzátéve, hogy a 2011-ben bevezetett SZÉP Kártya és az Erzsébet utalvány a vendéglátó-és szálláshelyek tekintetében is jelentős forrásbővülést eredményezett. A SZÉP Kártya elfogadóhelyeinek döntő többsége egyébként vidéken található, vagyis a kártya leginkább a vidéki kis-és középvállalkozások jövedelmezőségéhez és sok esetben fennmaradásához járult hozzá.

Földi Lászlónak a jövőbeni tervekre vonatkozó felvetésére az államtitkár megerősítette, hogy a minisztérium elkészítette az elkövetkező 10 évre szóló nemzeti turizmusfejlesztési koncepciót, amely a 2014-2024 közötti időszak alappilléreit teszi le. Ezek például a minőségi termék- és szolgáltatásfejlesztés, a vállalkozásbarát szabályozási környezet kialakítása, az intézményrendszer átalakítása, valamint az új, a keleti piacok felé nyitás.

Ez utóbbi gondolat rímelt Földi László azon felvetésére, mely szerint a dél-európai országok gazdasági környezete napjainkban nem kedvez az idegenforgalomnak, ugyanakkor Közép-Európa minden szempontból jelentősen felértékelődött. Így Magyarországnak egy nagyon erős közép-európai versenyben kell megállnia a helyét.

– Itt van tehát az idő, hogy Magyarország az átrendeződő turizmus-piacon amellett, hogy megfelelően helytálljon a fokozott versenyben, még előkelőbb helyre tornázza fel magát – ezáltal kedvező társadalmi és gazdasági folyamatokat generálva – fogalmazott parlamenti hozzászólásában Földi László.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...