4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Fényre várva

Bakányi Gyula festőművész rajzokból, vázlatokból, festményekből álló kiállítását nyitottam meg pénteken Kossuth Gimnázium Dísztermében szépszámú néző előtt. Manapság alig kerül ki alkotás ecsetje alól. Úgy pihen benne a gondolat, mint havas talaj felszíne alatt a mag. 

A művész 1955-ben Cegléden született, édesapja főiskolai, majd középiskolai rajztanárként tevékenykedett. Édesanyja pedagógus, országgyűlési képviselő volt – pártonkívüliként – az ötvenes években. A város lakói gyakorta vendégeskedtek náluk, ahol édesanyja segítette őket, mikor mivel tudta. A képek morális töltése a család mindennapokban megélt humanizmusából is táplálkozik. Apja volt első mestere, ki felkészítette a „Kisképzőre”, ezután elsőre vették fel a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Barcsay Jenő kedvenc tanítványa volt. Más tanárok szintén hatást gyakoroltak rá: Domanovszky Endre, aki országos jelentőségű murális munkáiról, Iván Szilárd, ki finom kolorizmusáról és Patay László, aki remek templomfreskóiról híres. 1978-ban diplomázott, fiatalkori munkáival olyan jeles kiállítótermekbe jutott el, mint a Fényes Adolf terem, Mezőgazdasági Múzeum, Zebegényi Szőnyi Múzeum és persze a szülőváros Cegléd Múzeuma. Kis híján még a Munkácsy-díjat is megkapta, tudását önzetlenül adta át évtizedeken át a Művelődési Házunk szakkörében. A művész korábbi otthonában sorakozó több ezer kép a kísérletezésről, vívódásról és a megfelelő forma kereséséről vall. Ezen a tárlaton is láthatunk ilyen munkákat: asszonyok csoportjáról készült változatok, aktsorozat, mozdulattanulmányok bizonyítják, hogy a rajz virtuózának is csak a megfelelő előkészítés hozott eredményt. Gondoljunk csak a Bakányi Gyula által is tisztelt reneszánsz elődökre, akiknek vázlatait kincsként őrzik a világ leghíresebb kiállítótermei, különösen akkor, ha a „Nagy Mű” azóta elpusztult. Ez az utókor számára érdekes.

A mának, a ma alkotóknak viszont példaértékű, mennyi anatómiai és kompozíciós kroki, színvázlat árán juthatunk el a minden szempontból kész képhez, mely minőségében felveheti a versenyt a világ legjobbjaival. A téma lényegre redukálása, absztrakciója igényli a számtalan skiccet, próbálkozást. E kiállítás rendezője, Dr. Farkas Pál elmondásából tudom, hogy a Bakányi művész úrnak 2-3 éjszakán át álmodnia is kellett a képről a festés megkezdéséhez. Akkor kezdődhetett a mondanivaló színi kibontása, akár több tucat festménnyel. A „tengerparti napernyők” például egy olyan sorozat darabja, (a művész olasz gyűjtője által készített kisfilm tanúsága szerint) ahol képi megoldottságban, hangulatukban közel egyenértékű verziók születtek. A telt színek vibrálásán túl a festmények felületének plasztikai játéka is különleges, őrzi az alkotó keze nyomát, a gesztust. Életöröm árad ezekről a pasztózusan kent-festett darabokról, mely borongós téli napokon erőforrás. A kisszámú festmény a rendező, valamint Veres István és Sütő S. Gábor gyűjteményéből valók. Eredendően azzal a céllal kerültek falra, hogy az alkotói folyamat teljességét dokumentálják. Végeredményben olyan erőteljesen szólalnak meg, mint a megnyitón a végzős Halupka Zsanett klarinét szólója a jazz zenei alapon. Felráz, megindítja a Farsang idején kritikusan lelassuló életfolyamatainkat, visszaadja a hitet, hogy a „mű-élvezet” segíthet a rekreációban.  

Azután serkenhet a rügy, kibomolhat a virág, ismét termést hozhat a halottnak hitt ág…

P. Rónai Gábor CAE képzőművész szekció

Több fotó az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....