14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Egy a kórház – egy az osztály

Ugyancsak 40 főre jut egy közös fürdő, aminek reggeli használata szabályozva van. Reggel öt órától hat óráig fürödhet meg a 16 férfi beteg és hat órától hét óráig a 24 női beteg. Minderre egy légtérben kettő zuhanyzó és egy kád áll rendelkezésre. A fürdési rend, hogy van betartva? Sehogy. Elmondás szerint, amikor a férfiak fürödnének egy nő már elfoglalta a fürdőt és meg volt sértődve, amikor a férfiak fürdési idejében egy férfi rányitotta az ajtót.

De hogyan van megoldva a napközbeni fürdés. Mindenki akkor megy, amikor akar és az ajtón lévő táblát foglaltra kell átállítani.

Mi van a másik oldalon? Szerencsére a körülményekhez képest a mellékhelyiségeket felújították. Külön férfi WC van, elkülönített gyermek WC és vizelde, külön helyiségben a női WC és külön a női és férfi fürdő. Ez így rendben is lenne és minderre csak maximum 8 fő nő, 8 fő férfi és gyerek „pályázik” ráadásul a betegek kevesebb száma miatt itt a kórtermek nem mindig telnek meg, mivel a gyógyítás más profilú.

Azért írtam ezt az unalmas férőhelyi statisztikát, mert eszembe jutott az egyik beteg észrevétele. Mit tud tenni egy olyan fekvő beteg, aki például hashajtót vagy vizelethajtót kap, vagy csak kell neki és a – nevezzük így – „régi oldalon” lévő ágyon fekszik és minden mellékhelyiség ülő alkalmatossága foglalt. Visszatartja, vagy ha már nem sikerül, átmegy a szemben lévő másik osztály mellékhelyiségébe. Elvégezhetné a dolgát, ha a recepciónál lévő nővérke fel nem ismeri, hogy ő nem ezen az osztályon fekszik. Lehet, hogy félti a mellékhelyiség tisztaságát, félti az ott fekvő friss műtöttek egészségét vagy csak úgy nem szívesen látja másik osztály betegét.

Lehet, hogy igaza van a nővérkének, de mit csinál akkor, amikor ezen az osztályon a járóbeteg rendelésen egyszerre majdnem húszan várakoznak, vagy van olyan fekvőbeteg akihez látogatóba majdnem tízen jelennek meg egyszerre és közülük valakinek mindig kell menni WC-re. Nem beszélve a műtöttek higiéniájáról, mert a kórházi fekvőbetegek azért folyamatos ellenőrzés és vizsgálat alatt vannak, de a járóbetegek és az utcáról bejövő látogatók által behordott fertőzések sokkal nagyobb gondot okozhatnak.

Figyelemmel kísérem a politikát, de már nagyon régóta nem politizálok, de azt hiszem a problémát kormányintézkedés nélkül nem lehet áthidalni. És nemcsak ilyen problémák vannak az egészségügyben, vannak ennél sokkal sürgősebb és fontosabb feladatok is. Előre bocsájtom, hogy szeretem a focit, sőt  versenyszerűen is műveltem, de azért az még kikívánkozik belőlem, hogy amikor Felcsúton egy focimeccsen négyszázan vannak érdemes–e ilyen modern stadiont építeni (drága pénzen, ami az egészségügyben jobban kellene)  ahol csak két óra hosszáig kell visszatartani, de Felcsúton biztosan el tud menni mindenki WC-re.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...