8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Mángold, a sokoldalú zöldség

Nagyanyáink még ismerték a mángoldot, majd néhány generációra a süllyesztőbe került a magyar konyhában, de a Földközi tenger partvidékén máig kedvelt, nemcsak főznivalóként, hanem gyógynövényként is. Nem véletlenül. A mángold egyesíti magában több egészséges zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa, a spárga értékes összetevőit: gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban (alma-, citrom-, oxálsav), ásványi anyagokban, nyomelemekben, például folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető, nagy mennyiségű pektint tartalmaz.

Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, véd a szabadgyökök ellen. Csekély energia- és magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi (6-7 százalék cukor van benne). K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. De nemcsak az egészségünk védelmében érdemes az étlapra venni, hanem finomsága miatt is. Levelének íze a spenótéhoz hasonló, levélnyele pedig a spárgát helyettesítheti. És éppen ez az előnye, mert e két zöldféle tenyészideje meglehetősen rövid, míg a mángoldé folyamatos szedéssel, egészen őszig tart.

A mángold leveléből a spenóthoz hasonló főzelék, leveskészíthető hagyományos módon. Fokhagymával párolva bulgurhoz, kuszkuszhoz, rizshez keverve köretként, vagy könnyű zöldségételként is nagyon finom. A levelek tölthetők is: a mángold-tőtike bárányhússal legfinomabb, ez egyébként a török konyha egyik remeke is. A kifejlett széles, ropogós nyelek sonkával, besamellel, sajttal rakva, vagy salátába, rizottóba keverve készíthetők el. Fűszerei a bors, a szerecsendió és hangsúlyozottan a fokhagyma.

Fiaimnak kedvence az olaszos beütésű tejszínes-mángoldos tészta. Ötperces művelet a tűzhely mellett, ami nagy ajándék az anyjuknak ebben a rekkenő hőségben.

Tésztafőzővizet teszünk fel forrni, majd ezalatt a megmosott mángoldleveleket, szárral együtt durvára vágjuk(a levélnyelet, ha már vastagabb, akkor apróra metéljük). Vajat olvasztunk egy serpenyőben, rádobjuk a mángoldot, néhány gerezd tört fokhagymát, sót, borsot, őrölt szerecsendiót és ha szeretjük, egy apróra vágott chilit. Ha összeestek a levelek, főzőtejszínnel tesszük krémessé a mártást, kicsit összefőzzük, utánaízesítjük, ha szükséges. Szélesmetéltet főzünk ki hozzá és lazán elkeverjük. Önmagában könnyű nyári ebéd vagy vacsora, rántott, vagy grillezett csirke mellé köretként hétvégi menüben is megállja a helyét.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...