12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Cuki cukkinik

Nyersen salátákba karikázva, kockázva uborka helyett alkalmazható, csak ropogósabb textúrájú. Nagyon jó főzelékalapanyag, zöldséghámozóval hosszú szalagokra vágva, olívaolajon párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret.
A magyar konyhában nyaranta közkedvelt lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel. A karikára vágott példányokat a vége felé kell az ételhez adni, és érdemes csak párolni a karikákat, nem pedig teljesen elfőzni. Ha nem főzzük túl, hanem csak pároljuk, akkor plusz textúrát, nagyon kellemes állagú, kissé roppanós, de nem nyers élményt ad az ételhez. Nagyon jól harmonizál a zöldfűszerekkel, jó hozzá a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, kapor.
Szinte minden barátnőm eltanulta már tőlem egy könnyű, nyári zöldségleves receptjét. Ízes, krémes és hidegen is kiváló!


Cukkinikrémleves

Egy vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, 4-5 kicsi vagy 2 közepes cukkinit, 2 krumplit (ami a sűrítésért lesz felelős) durvára vágunk-karikázunk 1-2 evőkanál olajon megkapatjuk, majd felöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Mehet bele só, bors, majoranna, házi ételízesítő, majd puhára főzzük. Ezután botmixerrel pépesítjük, esetleg utánaízesítjük.

A másik nagy nyári kedvencünk a Cukkinipalacsinta.
A tócsni mintájára találtam ki ezt a receptet, aztán kiderült, hogy más is kitalálta már. Az én receptem szerint 2-3 cukkinit lereszelek héjastól és besózom, borsozom, fokhagymát és petrezselymet is teszek hozzá és állni hagyom. A levet eresztett zöldséghez teszek 2 tojást, zabpehelylisztet, vagy köleslisztet néhány evőkanállal. (Fontos, hogy ne legyen túl sűrű, hanem terüljön majd a palacsintasütőben.) Sütéskor minden alkalommal alá kell olajozni, mert különben leragad.
Egyenként, vagy tortaszerűen felhalmozva is kitűnő, megkenve fokhagymás, füstölt sajtos tejföllel, zakuszkával vagy házilag készült pesto-val (mártogatókról később egy külön cikkben írok).
Vagy mindezeket az asztalra helyezve, a család apraja-nagyja maga is összeállíthatja az ebédjét, ami gyerekes családoknál nagy siker szokott lenni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....