8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

A téli olimpiák bércein

 Az első téli olimpiát Chamonixben rendezték meg 16 ország sportolóinak részvételével. A MOB csak utólag minősítette olimpiának a versenyeket, négy évvel később St. Moritzban (Svájc) már 25 nemzet versenyzői gyűltek össze a festői szépségű üdülő központban. A sportolók sí, korcsolya, bob, és hoki versenyszámokban küzdöttek meg a bajnoki címekért. Sokszor nemcsak egymás ellen, de a természet adta nehézségekkel is meg kellett küzdeniük. Ebben az időben ugyanis ki voltak téve az időjárás viszontagságainak is.

Svájc és ezen belül St. Moritz az európai pénzvilág központja volt ekkor, köszönhetően a Rothschild családnak. Noémie Rotschild a téli sportok meghonosításának kezdeményezője volt. Az 1928-as téli olimpiát a csillogás-villogás jellemezte, nagy hangsúlyt helyezve az idegenforgalom növelésére. Talán az sem volt véletlen, hogy 1948-ban újra St. Moritz volt a versenyek színhelye.

A 9. Téli Olimpiai Játékokat 1964-ben Innsbruckban (Ausztria) rendezték 36 ország sportolóival és minden tekintetben a rekordok jellemezték. Az 1200 induló, 950 ezer néző felülmúlt minden korábbit. Talán nem véletlen, hogy 1976-ban Denver  visszalépése után ismét Innsbruck kapta meg a rendezés jogát. A versenyzési feltételek rohamos fejlődése az osztrák síparadicsomban is nyomon követhető. A két ottani rendezésű olimpia között is hatalmas előrelépés volt a létesítmények vonatkozásában.

A téli sportok nyújtotta romantika és a varázslatos helyszínek nemcsak a tehetősebbek téli üdültetésének célpontjai voltak a XX. század első évtizedeiben, hanem egyre bővülő lehetőségekkel bírtak a téli sportok hódolóinak, elsősorban a síelés kedvelőinek.

Az olimpiai helyszínek meglátogatása mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ebben az évben átadott, modernizált új „Olimpiai Múzeumának” meglátogatása szerepelt a programban. Utóbbi, akárcsak NOB központja és székháza Svájcban, a Genf melletti Lausannében található.

Az ókori olimpiáktól a napjainkig terjedő időszakot felölelő, egyedülálló történelmi séta csemege főleg az olimpiai mozgalom kutatói számára, de fantasztikus élmény minden látogató számára. A legmodernebb technikai eszközök alkalmazásával betekintést nyerhettünk az olimpiai mozgalom rejtelmeinek akár a legapróbb részleteibe is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság székháza a Genfi tó partján, egy csodálatos parkban helyezkedik el. Tekintélyt és tiszteletet kiváltó épületegyüttes a sötétített üvegpalota. Körülötte szobrok és az egyik oldalon a korábbi „elavult”, régi MOB-ot kiszolgált kastély épület. A világ sportja rohamosan fejlődik, az olimpiai játékok a világ népeinek legnagyobb sportversenyeit jelentik.

A Genfi tó partján békés egyetértésben töltik szabadidejüket az ott lakók és az oda látogatók. A világ sportjának fejlődése előremutató. Jó volt mindezt látni, megtapasztalni, csak legyen rá módunk és időnk feldolgozni. Hazaérkezésem után olvastam, hogy a MOB a jelenlegi épületei mellett építteti fel új székházát, csillagászati összegért…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...