18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Át kell alakítani a társasházak kéményeit

TÁRSASHÁZAK FŰTÉS KORSZERŰSÍTÉSE, GYŰJTŐKÉMÉNY ÁTALAKÍTÁSSAL

A legtöbb társasházban gravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-
berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények). Ezekre a kéményekre sajnos kondenzációs tüzelőberendezések nem köthetők, ezért a lakások fűtés korszerűsítése komoly akadályba ütközik. Ezen a problémán segít a Magyar Kéménygyártó K . által kifejlesztés alatt álló gyűjtőkémény átalakítás. A minimális bontási munkával járó átalakítás végeredménye olyan túlnyomásos gyűjtőkémény lesz, amire már kondenzációs készülékek is köthetők. Kivitelezhetőség szempontjából különböző a helyzet a két említett gyűjtőkémény típus esetében.

Termofor gyűjtőkémények, jellemzően panel vagy téglablokkos épületekben találhatóak, ahol az egyes lakások használati melegvíz ellátását átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítővel, a fűtést pedig konvektorokkal oldották meg. Az egymás fölötti lakások vízmelegítői vannak a termofor gyűjtőkéményekre kötve. A konvektorok füstgáza megfelelő kémény hiányában többnyire az oldalfalon van kivezetve a szabadba.

A vízmelegítők fő problémája, hogy az égéslevegőt a lakótérből veszik, emiatt balesetveszélyesek, a közös kémény pedig csak fokozza ezt a balesetveszélyt. A konvektorok problémája, hogy kis felületen, magas hőmérséklettel adják le a hot. Ennek következtében egészségtelenek (égetik a port), gazdaságtalanok (melegen távozik a füstgáz), nem kellemes a komfort érzet, az oldalfali kivezetés pedig károsítja a környezetet.

A fűtéskorszerűsítés megvalósításához az szükséges, hogy az egy kéményen lévő egymás fölötti lakások mindegyike egy időben vállalja az alábbi három lépésből legalább az első kettő elvégzését.
1. Kémény átalakítás. Aránylag kis költséggel, kevés bontással, rövid idő alatt elkészíthető.
2. Készülék csere. A régi gáz-vízmelegítő készülékeket le kell cserélni kondenzációs kombi gázkazánra.
3. Központi fűtés kialakítása. Konvektorok cseréje radiátorokra, központi fűtés szerelési munkák elvégzése.

A harmadik lépés tetszőlegesen bármikor elvégezhető. A központi fűtést akár ütemekre is lehet bontani, pl. első ütemben csak a fürdőszoba fűtését (esetleg egy törölköző szárítóval) megoldani. Természetesen akkor térül meg leghamarabb a beruházás, ha mind a három lépés egy időben elkészül. Ez esetben a komfortérzet és a biztonság lényeges javulása mellett 35-40% gázköltség csökkenéssel lehet számolni.

LAS (levegőellátás – füstgáz elvezetés rendszerű) gyűjtőkémények, az utóbbi évtizedekben épült társasházakban találhatók, ahol az egyes lakásokat központi fűtéssel tervezték. A fűtést és a használati melegvíz ellátást nem kondenzációs, zárt égésterű úgynevezett turbós kombi kazánok biztosítják.
Ezeknek a lakásoknak a fűtés korszerűsítése aránylag egyszerű. Az egy kéményen lévő lakásoknak csak egy lépést kell egy időben közösen végrehajtaniuk: a LAS gravitációs gyűjtőkémény átalakítását túlnyomásos gyűjtőkéménnyé. Az átalakított kéményre bármikor ráköthető az új kondenzációs kombi kazán, és maradhatnak rajta a még működőképes nem kondenzációs turbós készülékek.
A társasház tervezett felújításához a legjobb finanszírozási lehetőség, ha az állam által biztosított kamattámogatott hitelt (70%-os állami kamattámogatás) Fundamenta-Lakáskassza megtakarításokkal (30 %-os állami támogatás) kombinálják.

Kémény Dr. Kft.  

Cegléd, Székely u. 15, 2700
Tel: +36 (53) 315 971
Fax: +36 (53) 315 971
Mobil: +36 (20) 974 3719

E-mail: toronyaia@gmail.com
Web: kemenydr.mtt.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....