13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Figyelemzavar?

Előző lapszámban letörten számoltam be az ifjúsági programok iránti médiaközönyről.  Talán ennek hatására is mozdult meg a Cegléd Rádió 88, de kivételnek számít a Városvédő Egyesület, és a Tetz-suli is, igaz utóbbiak nem hírközlő szervek.

Május 14-én, szombaton délután Leé Noémi szólaltatta meg a Gimi klubban kiállító Vrabecz-Molnár (vrabeczmarci) párost a Cegléd Rádió 88-ban. Volt szó érettségiről, felvételiről és alkotásról, koncepcióról, új technikákról.  Más középiskolások mindent félretéve készültek tavasszal a nagy megmérettetésre, ők viszont még inkább művészetnek éltek, a végén már pihenésre is alig jutott idő. Kiállításuk, filmjeik segítségével mutatták meg mennyire fontos számukra korunk kultúrája, társadalma, tárgyi környezete. Kár, hogy a felvételijük miatt, már csak munkáik egy része látható.

A Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület nem véletlenül kapta meg a Kós Károly-díjat. Komoly erőket mozgósítva szervezik azt az országos gyermek rajzpályázatukat, melynek bemutatója és díjkiosztó ünnepsége – már húsz éve – kerül megrendezésre a Budai vár barokk udvarában. A tagjaikat, díjazottakat, azok tanárait és a városi főépítész asszonyt utaztatták és kalauzolták a rendezvényen. Lehetőséget teremtettek a kötetlen szakmai konzultációra, ami még fontosabb: megerősítették a legtehetségesebb ceglédi gyerekek kötődését az épített környezethez. A kiállítás legjobbjait márciusban a Várkonyi Iskola aulájában mutatták be, motiválva a leendő pályázókat.

A Tetz Alapfokú Művészeti Iskola is hétvégi buszkirándulást szervezett a budapesti Iparművészeti Múzeumba, ahol a csodálatos épületben vezetéssel tekinthettük meg a Színekre hangolva című kiállítást. Ihletet kapva textil- és bábfestőként, szelence- és bútorkészítőként, dekoratőrként próbálhatták ki magukat a képzőművész szakos kicsik, s nagyok.  Délután a mesés kelet kincseit néztük meg, majd – meseszerű kulisszák és szereplők (fekete és fehér boszorkány) segítségével – alakult ki a Múzeum legszebb termében tárlatunk, a Sárga kiállítás. Először kétkedve figyeltünk: Ezt mind mi hoztuk létre egy nap alatt? Nekünk tényleg a nagy Iparművészeti Múzeumban lesznek egy hétig kiállítva a „dolgaink”? Elégedetten utazott haza a kissé elfáradt „Tetzes társaság”. A következő pénteken bekapcsolódtunk Pongó Judit gimnáziumi kiállításának finissage-ába, melyen Vas János énekelt, segítve a feloldódást. Sokan itt festettek életükben először nonfiguratív képet. Az ilyen alkalmak formálhatják a gyerekek ízlését és erőt adhatnak a komoly koncentrációt igénylő záró-feladathoz, melynek eredménye a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár színháztermének előterében, a június 7-én 16.30-kor nyíló, Évzáró Tetz kiállításon lesz látható. Talán a sok program az oka, hogy kialakult a zavar a felnőttek figyelmében, s reméljük nem tart örökké.  Somos Gyulának Cselekvő Korpusz címmel a Kossuth Múzeumban 20-án, pénteken 17 órakor remek előadása kezdődik.  Hosszabb távon a művészetkedvelő fiatalok hiányozni fognak a közönség soraiból, ha a felnőttek nem tudnak időt szánni az ifjabbakra fogékonyságuk legjobb időszakában.

Talán épp azért sikeres a Ceglédi Galéria Virágom, virágom…(Festett templomkazetták) című kiállítása, mert a Lackfi János és Ament Éva a műértők, Kozmáné Ildikó a kiállítótérben tartott foglalkozásai a gyerekek érdeklődését keltették fel a népművészet iránt.  Szinte észrevétlenül – ismeretet és értéket is közvetítve.

P. Rónai Gábor

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...