9.6 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Időnéző – időjósló

 

Lehetséges, jámbor óhaj talán, de meg kellene tanulni jól sáfárkodni a vizekkel. Változatlan az ökológiai beállítottságú szakembereknek a véleménye, hogy nagy luxus ivóvízzel öntözni a kerteket, pedig azt teszik! Azzal, hogy szennyvízként még egyszer is megvesszük, azzal nincs a pazarlás feledtetve. Kellene ilyen kérdésekről is nyíltan beszélni, mert e problémákat csak programokkal, cselekvéssel lehet megoldani. Hiába kedvezők adottságaink édesvízből, ha pocsékoljuk azt.

2016-ban más is megfigyelhető volt, nevezetesen, hogy a többszöri nagy esők után a Csíkos-szélen, a gyepen megállt a víz azért, mert a 30 cm-es mélységben húzódó darázskő megakadályozta a víznek mélyebbre jutását. Épp a pókbangók idei „jövése” igazolja, hogy nemcsak a kultúrvegetációt, hanem a természetes flórát is meggyötörte az idei tavasz. A vizes, ázott talaj – a víz nagy fajhője miatt – akadályozta a felmelegedést, ami pedig nem kedvezett a pókbangó szárhagymák kihajtásának. Becslésünk szerint – a teljes állománynak csak a 40 %-a virágzott, a többi nyugalomban maradt. A poloskaszagú kosbor számára már kedvezőbbé vált a talajhőmérséklet – 3 héttel a pókbangó után nyíltak, ezért gazdagabb is volt a virágzó egyedek aránya.

Korábbi évtizedek termesztési receptjeivel, természet kezelési módszereivel ma gyenge eredményekre jutunk, ezért már minden korábbinál fontosabb a megfigyelések végzése. Régen is volt erre példa. A gyalogművelésű szőlőkben mindig meghagytak egy pár tő fiatal fehér libatopot, amelyen mindig előbb jelentkezett a peronoszpóra, mint a szőlőn: a favödörben a rézgálicot be kellett áztatni a permetezéshez. Mára változott a módszer, újabban rózsát ültetnek a sorok elé, szép is, hasznos is…

Régebben sem lehetett bölcsen ajánlani a gazdáknak, hogy ne csak a legszükségesebb esetekben menjenek a termesztett növényeik közé. A mostani nagyon változékony időjárású években sokkal indokoltabb az állandósított megfigyelések végzése, mert így sokkal hatékonyabban tudunk termelni.

ESDÉ

1. kép  Villám az éjszakában (Cegléd-Összekötő úton)

2. kép  Csicsog a rét (Csíkos-szél)

3. kép  Rózsás szőlősor (Csongrád-Öregszőlők) (SD fotók)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...