8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Jelenés és jelentés

Kedvenc templomom a Veleméri kis árpád-kori épület, de még inkább annak csodával határos módon fennmaradt freskó díszítése. A „teremőr” néni szívesen segített értelmezni, mert láthatólag nem tudtam jelentését.

A három királyok helyén a magyar szentek, Máriához és a kisdedhez tartanak, az apszis felett Krisztus trónol, a legsötétebb sarokban a pokol alakjai. A szentély különleges ablakán, karácsony hajnalban a „lángos csillagra” süt a nap, a templom küszöbét a fény mérte ki. Apró csodák, ahányszor újra látom, mindig többet értek belőle, talán a teljesség érzése is elfog. 150 éven át volt beszakadva a tető, mégis megmaradt, fennmaradt. Jelenés a „világ végén”.

Mesél a freskósorozat a keresztény és magyar hitvilág alapjairól, ma már alig értjük. 700 éve a szinte teljes írástudatlanság korábban az Isten házában csak ezt érthették, a falu papja segített kibontani az üzenetet. A képzőművészet alkotásainak nagyobbik hányada bibliai témákat dolgoz fel. A modern művészet akarva-akaratlanul reflektál erre, hol gúnyosan, hol viccesen kevesebbszer együtt érzően, tisztelettel. Hogy mi is értsük, sokat segíthet Somos Gyula festőművész és Szász Tamás karnagy művészetelméleti előadás-sorozata a FIAM-házban. Címek a január óta tartó sorozatból:Mártírok-Vértanúság, Jézus valódi arca, Cselekvő korpusz,  A posztmodern álarc, illetve: A gregoriántól a barokkig, Barokk zene, Modernség? A felsoroltakból is látható, hogy a kortárs és egyetemes művészet összehasonlításán keresztül működési elveit is boncolgatják, az ismert átadása és a kód megfejtésének lehetőségei mellett.  Hitük szerint foglalnak állást érték és éréktelen ügyében, segítenek tájékozódni a zene és kép mai áradatában. Korunk emberének kevés az ideje, egy villanásnyi geg, poén, már sokszor használt (elcsépelt) panel, túlcsorduló érzelem és annak giccsbe hajló megjelenése művészetszerűnek tűnik, hisz kiragad a fárasztó mindennapokból.  Elmélyült élmény, igazi rekreáció azonban ritkán következik be saját hozzáadott energia nélkül. Ha csak hátradőlök és befogadom a körülöttem lévőt kritikátlanul, manipulálhatóvá válok, válhatunk.

Álljon itt példaként ravennai Sant’Apollinare Nuovo szentélymozaikja, hol a bárányok a köveken és szúrós ágakon keresztül juthatnak el a Mennyország kapujáig. Számomra ez a szellemi javak megszerzésének útja is…

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...