3.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

A tengelic lett 2017 madara

images_2016_meszarosiMegelőzte a házi verebet és az erdei fülesbaglyot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület éves közönségszavazásán a tengelic, így ez a faj lett 2017 madara. Az eredmény nem volt szoros, a tengelic a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg a második helyezett erdei fülesbagoly 35,5 százalékot.

A tengelic ( Carduelis carduelis )elegáns, szokatlanul tarka, szépen csengő hangú énekesmadár. Erős, hegyes csőrével a tüskés bogáncsból is kicsipegeti a magokat. A tojó magas fák tetején költi ki a fiókákat mohából, fűből és pihetollakból nagy gonddal készített fészkében.

Egzotikus madárra emlékeztető színes csiricsáré ruhában, az egyik legszínesebb madarunk. Emellett énekesi képességei is figyelemre méltóak. Sokszor ébredtem fel hajnalban gyönyörű hangjára. Dallamos, gyors, egymást követő magas, csicsergő, trillázó hangsorból és nazális elemekből álló strófáit gyakran egy „didlilit” kiáltás fejezi be .

A vedlési időt kivéve a tengelic egész éven át énekel, a tavaszi éneklés a költőhely megjelölését szolgálja. Gyakran figyeltem meg a madáritatómban a tengelic egymástól elütő, de egymás mellé rendelt színeinek pompázását. A háta világosbarna, hasa és begye világos drappos, a világos csőrt kárminvörös kör fogja körbe, orcái fehérek, a fejtető és a nyak fekete, a fekete szárnyakat széles sárga sáv díszíti. A repülésnél a dekoratív szárny mellett még a fekete-fehér díszítésű villás farok is feltűnő. Egyedül a szárnyukon tűnhetnek már fel a későbbi jellegzetes színek.

A tengelic társaságkedvelő madár, a költési időn kívül szeret csoportokba verődni. A fő tápláléka a mag és minthogy kedvenc eledele a bogáncs és a szürke aszat is, ezért sokfelé ezekről nevezik el a tengelicét. Tulajdonképpen nem válogatós, kb. 150 különféle növény magját eszi, de költési időben rovarokkal is táplálkozik és a fiókáit ezekkel eteti.

Tavasszal, amint eljön a fészeképítés ideje, már alig láthatjuk, részben azért mert mesterien tudja álcázni a fészkét, ami magában is egy remekmű, fűcsomókból, gyökerekből és finom háncs-szálakból áll.

Vidéken találkozunk vele a leggyakrabban, az ugaroltatott földek mellett, ligetek, erdőszélek, bokros rétek és sövények a kedvenc helyei. Igazán vonzzák a faluszéli gyümölcsösök, a virágos kertek, amiben a vadon élő növények is helyt kapnak. De egyre gyakrabban lehet találkozni vele a városszéleken, elhagyott építési vagy ipari telkeken is, de a belvárosokat sem kerüli, a parkok, kertek és más ember teremtette környezet is megfelel neki, ha elegendő élelmet talál a költőhelye közelében. A tavalyi évben eső után a víztócsákban sok tengelicet láttam fürdeni és inni a Vörösmarty téren.

A tengelic nálunk széleskörűen elterjedt és nem különösebben veszélyeztetett madár.

Nálunk télen van a legnagyobb esély arra, hogy tengelicet lássunk. Ebben az időben gyakran jelennek meg nagy csapatokban, sokszor más pintyekkel együtt szállva egyik helyről a másikra, a kertekbe és az etetőkhöz.

Én személy szerint nagyon kedvelem ezt a szép színes, kedves kis madarat és örülök, hogy a jövő évben több figyelmet fogunk neki szentelni.

Mészáros Iván

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...