12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Vigyázat, vadveszély!

images_2016_meszarosiA napokban kezdődik meg az őzek násza, tehát a közeli napokban őzinvázióra lehet számítani.

Ilyenkor az őzbakok lehajtott fejjel szimatolják a suták nyomait és amikor megtalálják nem nagyon figyelnek semmire, minél előbb udvarolni szeretnének. A felajzott bakok az évnek ebben a szakaszában nagy harcot folytatnak egymással a suták kegyeiért, mindegyik el akarja zavarni a másik bakot a területéről, még nagy harc árán is. Tehát most az  autósoknak mindenhol – nemcsak az erdős területeken, de még a lakott területen is – nagyon kell figyelni, mert akármelyik pillanatban, a nap bármelyik szakában, felbukkanhat az úton keresztül rohanó őz.

Mi vadászok is szívesen megyünk ilyenkor ki a területre, mert ha a gida vagy a suta hangját utánozzuk a csalisípunkkal, olyan őzbakkal is találkozhatunk, amit még talán soha sem láttunk. Voltam olyan híváson, ahol a suta hangjának utánzására egyszerre három bak is beszaladt, semmire sem figyelve. Saját élményem volt, hogy a bak a borítás után olyan kimerült volt, hogy lefeküdt egy fa tövébe és én kb. öt méterre meg tudtam kúszva közelíteni, de el kell mondanom, hogy úgy megsajnáltam, hogy nem volt szívem meglőni. Az én véleményem szerint az őzbakvadászat egyik legszebb vadászidénye ez az időszak.

Kérem Önöket, hogy a következő egy–két hétben fokozottabban figyeljenek az utakon, hogy ne csak a saját épségüket védjék, de az őzek életét is próbálják megvédeni, hiszen ők csak a természetük törvényeit követik.

Mészáros Iván

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...