1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Aranyos Nagykőrös

images_2016_dittaujA szeptemberi hónap említése sokakban sokféle érzelmet vált ki, a diákoknak azonnal az iskolakezdési rémálmok bújnak elő, a szülők vállait az iskolakezdéssel járó anyagi terhek nehezítik, a borászokat a szüret körüli munkálatok látják el feladatokkal, a nagykőrösi lakosság pedig izgatottan készül a város legrégebbi és legnagyobb ünnepére a Nagykőrösi Arany Napokra.

Elrendezés 1
Lapozzon bele aktuális lapszámunkba a címlapképre kattintva…

Az idei ünnep szervezése nekünk szervezőknek is okozott álmatlan éjszakákat, hiszen a kulturális központ lelkiismeretes dolgozói minden látogatónak felejthetetlen élményeket szeretnének okozni, de főleg azoknak a külföldi delegációknak, akik ezekben a napokban Nagykőrösön fognak időzni.  Ugyanis az ez évi rendezvényt a testvérvárosi kapcsolatok ápolásának szeretnénk szentelni, hiszen szeptemberben immár 25. éve, hogy Nagykőrös városa megkötötte az első partneri megállapodásokat. A jelenlegi hét testvérváros közül az erdélyi, Nagyszalonta, az erdélyi szász Szászrégen, a német Espelkamp és a holland Haaksbergen városok delegációi érkeznek a városba, majd a rendezvényt követően a kínai Suzhou város Wuzhong nevű, 10 millió lélekszámú kerületének követsége is megérkezik a városba, akikkel aktív, kétoldalú kapcsolatot ápolunk.  Ezért a szombati napunkat többek között a testvérvárosi küldöttségek fellépéseinek és bemutatkozásainak szenteljük, de a vasárnap már az új partnervárosunk Visegrád művészeinek fellépéseivel telik majd. Akik még sohasem voltak a Visegrádi Palotajátékokon azoknak azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy mindezt ugyanúgy – csak kicsiben – megcsodálhatják a rendezvényre látogatók: lesz lovagi torna, reneszánsz táncbemutató és oktatás, bajvívás és temérdek kézműves foglalkozás a kályhacsempe égetésen át a pajzs készítésig. De azok is kellemes élményekkel gazdagodhatnak, akik a nagykőrösi iparművészek munkáira kíváncsiak, hiszen Kőrösi Kaláka fantázianév alatt helyi szövők, díszítőművészek, fafaragók, fazekasok, csuhéfonók és gyöngyfűzők is bemutatkoznak.

Az Országgyűlés Arany János – a „nemzet költője”, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyénisége – születésének 200. évfordulója alkalmából a 2017-es esztendőt „Arany János Emlékévvé” nyilvánította áprilisban, így Nagykőrös városa a rendezvényen bemutatja a nagykőrösi Arany Emlékbizottságot és felvázoljuk a jövő évi Arany programokat is. De emellett idén is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az ún. „Svájci Házban” berendezett Arany Emlékszobába és Kávézóba is, amelyet újonnan restaurált Arany bútorokkal és relikviákkal töltünk meg a csodás nedűk mellett természetesen.

Minden kedves ceglédi zene- és irodalombarátot nagy szeretettel várunk szeptember 10-11-én Nagykőrösre a gyönyörű Cifrakertbe. Hisz úgy vélem, hogy a Nagykőrösi Arany Napok egy találkozási ponttá válhat a közeljövőben, olyanná, amely közösséget teremt, az együtt gondolkodás és együvé tartozás örök érvényét hozhatja majd létre.

László Ditta, igazgató – Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ


XVII. Nagykőrösi Arany Napok részletes programja

Fővédnök: Dr. Czira Szabolcs, polgármester

Állandó kísérő programok:

  • Arany verseit tucatnyi nyelvre lefordították. Ezekből ízelítőt készítünk a www.aranynapok.hu honlapra. A rendezvényre érkező német testvérvárosi fiatalokat arra kérjük, osszanak majd meg az internetes ismerőseik között egy verset.

Aki megosztja, népszerűsíti Arany versét, és ezt bizonyítja a Nagykőrösi Arany Napokon, az „Arany János verseinek nagykövete” lesz, erről a helyszínen oklevelet állítunk ki. Akinek ilyen papírosa lesz majd, az ingyenesen látogathatja az Arany-múzeumokat. Nagyszalontán és Nagykőrösön.

  • Arany Irodalmi Kávéház. Arany koronáért fejedelmi kávét szolgálunk fel a XIX. század modorában berendezett kávézóban. Mindennap friss újság, pörkölt kávé és aperitif szerepel majd az étlapon. A legbátrabbak Arany balladákat olvashatnak fel a kávéház vendégeinek. Helyszín: Cifrakert, Svájci ház.
    • Magyar Posta kitelepülése és a rendezvény logójával ellátott képeslapok bélyegzése. A nap folyamán a Nagykőrösi Arany-Napok logójával ellátott leveleket, borítékokat és képeslapokat lehet vásárolni. Ezen a napon a Magyar Posta minden levelét a Nagykőrösi Arany-Napok emblémával látja el.
    • A Civil Faluban lehetőséget adunk a Nagykőrösön és környékén működő civil egyesületek bemutatkozására, önkéntesek toborzására, programnépszerűsítésre és ingyenes szolgáltatásnyújtásra.
    • A Sport- és Egészség-Liget keretében a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet közreműködésével életmód-tanácsadás, vércukor-mérés és vérnyomás-mérés lehetőségeivel élhetnek a látogatók, az egészségük megőrzése, gondos ápolása érdekében. Bemutatkoznak a nagykőrösi sportegyesületek, célunk az egészségre nevelés és az egészséges életmód propagálása. Vasárnap kitelepül a Nagykőrösi Kinizsi FC, a Nagykőrösi Munkakutya Sport Egyesület, a Nagykőrösi Sólymok Kosárlabda Egyesület és a Honfoglaló Rugby Club Törpi Rögbi Utánpótlás Műhely.
    • A Szociális Faluban bemutatkoznak a város szociális intézményei, ahol tanácsadást, eligazítást kaphatnak az érdeklődők, ill. általános tájékoztatást találhatnak a városban működő szociális tevékenységekről.
    • A Kultúr-Tér keretei között a városi könyvtár és a múzeum kínál programot, időtöltést a rendezvényen, saját arculatának megfelelő szórakoztató értékközvetítéssel.
    • A Duna–Tisza Közi Népművészeti Egyesület, nagykőrösi Szövő Kaláka, a Nagykőrösi Díszítőművész Kör és Karsay Istvánné, népi iparművész, fafaragó bemutatója.
    • A Bor-Kertben az ország borvidékeinek bor- és pálinka bemutatója zajlik, amely mellett a
    • Gasztro-Kert minden ínyenc vendégünk számára kínál különlegességeket, a sülteken át Arany János kedvenc étkeiig.
    • Greznár Vidámpark

Szeptember 10., szombat
Kísérő rendezvény

  • Magyar Hadkiegészítő Parancsnokság Honvéd Toborzó Irodájának kitelepülése. Fegyverek, egyenruhák kipróbálása, gyermekfoglalkoztató.
    • 12.00-15.00 óra: Városnéző Kisvonat 15.00-19.00 óráig lovas fogat az Arany-út vonalán, idegenvezetővel. Indulás minden órában a Cifra Csárda elől Jegyár: 400 Ft.

Részletes programterv:

10.00 óra Hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére és a XIX. századi hagyományok jegyében. A színpompás felvonulás alatt érintjük Arany János nagykőrösi tartózkodásának emlékhelyeit, így nemcsak a Toldi íróját, a jeles balladaköltőt ismerhetjük meg közelebbről, hanem azt a várost is, amely a XIX. század második felében a kor jelentős tudósait egy intézménybe, a református főgimnáziumba vonzotta.
Útvonal: Arany János utca 27. (Arany János egykori lakhelye) – Kecskeméti út – Szabadság tér – (Arany János és a vén gulyás szoborcsoport; Professzori lak, Arany utolsó lakóhelye; Arany J. Ref. Ált. Isk.; Arany János Ref. Gimnázium; Arany János emlékpad) Ceglédi út – Arany János Múzeum (A nagy tanári kar szoborcsoport, Arany emlékfa) – Cifrakert.

A felvonulásban részt vesz Nagykőrös Város Önkormányzatának képviselő-testülete, Arany János Ref. Gimnázium diáksága, espelkampi és szászrégeni diákok, Ceglédi Fúvószenekar és a Maglódi Majorett csoportjuk, Kaláris Művészeti Iskola, Kecskeméti Huszárok Hagyományőr Egyesület, Hunyadi Huszárok és Betyár Hagyományőrző Egyesület és a Jászkun Honvédek Udovecz György vezetésével.

A felvonulást a Városnéző Kisvonat zárja, amelyre bárki felszállhat. Az első út a Cifrakertbe Nagykőrös Város Önkormányzata támogatásából ingyenes.
A felvonulók útközben többször megállnak, és fúvószenekari bemutatót tartanak a lakosságnak, illetve tájékoztatókat hallhatunk a kőrösi Arany-emlékekről Rácz Péter, gyűjtő tolmácsolásában.
Beérkezést követően Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszönti a vendégeket.

Kb. 11.30 – 11.55 Ceglédi Fúvószenekar és Majorett csoportjának műsora és a Pomázi Hagyományőrző Tűzoltó Egylet ad ünnepi műsort.

12.30 óra
Elkészítjük Arany János kedvenc ételeit. Arany kedvenc édességét, a Marcza-fánkot pedig a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói fogják bemutatni a nagyközönségnek.

15.00 óra
Kaláris Művészeti Iskola néptánc előadása (Kétegyháza).

A 25 éves Testvérvárosi Kapcsolatok tiszteltére Nagykőrös bemutatja:
15.30 óra
Nagykőrös Arany János Református Gimnázium és az Espelkamp-i Birger-Forell Evangélikus Iskola Centrum kórusainak közös műsora.

16.15
Szászrégeni Gyöngyvirág Néptánccsoport és a katolikus CUM IUBILO kórus műsora.

17.00
Fésűs Trió (kisszínpad).

18.30
Zanzibár élő koncert.

21.00 óra
Kállay Sanders Band élő koncert.

23.00 óra
Cifrabuli, házigazda: Fésűs Trió (kisszínpad).

Szeptember 11., vasárnap

Kísérő rendezvények

9.00 órakor

  • Kerékpáros barangolás a Pálfája erdőben Arany János korabeli tölgyfák között. Indulás a Cifra Csárda elől. Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a túra oda-vissza 25 km hosszú! A részvétel ingyenes.

10.00–18.00 óra:

  • Bemutatjuk VISEGRÁD városát a Nagykőrösi közönségnek. Lesz bajvívás, a palotajátékok modorában. Kitelepülnek a rég nem látott mesterségek művelői, lesz agyagozás, korongozás, ólomöntés, nemezelés, kályhacsempe készítés, címerfestés, pénzverés, kőfaragás, dobkészítés.
  • Íjászat, jurta építés és állatsimogatás a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör közreműködésével.
  • Kádár Ferkó Fotószínházában mindenki lefotóztathatja magát Arany János egykori dolgozószobájában.
  • UTAZÁS A MÚLTBA, parádés kocsis barangolás Nagykőrös szívében Bezzegh István közreműködésével Minden órában lovasfogat indul a Cifracsárda elől. Útvonal: Cifracsárda – Deák tér – Budai Kapu Étterem – Postapalota – Református templom – Vásártér – Csónakázó-tó – Cifracsárda. Jegyár: 400 Ft.
  • SPORT! Vasárnap kitelepül a Nagykőrösi Kinizsi FC, a Nagykőrösi Munkakutya Sport Egyesület, a Nagykőrösi Sólymok Kosárlabda Egyesület és a Honfoglaló Rugby Club Törpi Rögbi Utánpótlás Műhely.

Részletes program

8.00-12.00 óra: Főzőverseny a Nagykőrös Város Nyugdíjas Klub Egyesület szervezésében. Különdíjat kap, aki Piros ARANY fűszerkeveréket csempészik az elkészült remekművekbe. Bizonyos Szabó István, egykori geszti esperestől tudjuk, mi volt Arany kedvenc étele: „Csirkepaprikás galuskával és túrós csusza tejfellel nyakon öntve…”

10.00 óra Testvérvárosi futás az erdélyi szórvány kollégiumokban élő gyerekekért.
A Nagykőrös Testvérvárosi Kapcsolataiért Alapítvány (NATKA), a Nagykőrösi Basafa Szabadidő és Tömegsport Közhasznú Egyesület, valamint a Boróka Szabadidősport Egyesület, Kecskemét testvérvárosi váltófutást szervezett.
Testvérvárosi váltófutás útvonala:
Kecskemét – Nagykőrös – Nagyszalonta – Marosvásárhely – Szászrégen (500 km)

11.00 óra Nagykőrösi Munkakutya SE kutyás bemutatója a színpad előtt.

13.00 óra Főzőverseny eredményhirdetés, a legjobbak díjazása. (kisszínpad).

14.00 óra Primavera Táncegyüttes (Visegrád) reneszánsz táncokat mutat be és tanítja meg a jelenlévőknek a nagyszínpad előtt.

14.30 óra “Gyógyítás Arany János korában”. Gyógynövények és hatásai a XIX. században. A foglalkozások 15, 16, 17 órakor kezdődnek, Polyák Péter, környezeti nevelő vezetésével. Az ingyenes lovas fogatok a foglalkozások előtt fél órával indulnak a Cifra Csárda elől. A foglalkozás helyszíne: Pálfája Oktatóközpont. Ára: 500 Ft, melyet az Oktatóközpontban kell kifizetni.

15.00 óra
Franz Koffer, a mikromágus – bűvész show (kisszínpad).

15.30 óra Szent György Lovagrend (Visegrád) középkori harcászati bemutatója a nagyszínpad előtt.

16.00 óra
Bereczki Zoltán fellépése.

17.00 óra
Nagykőrösiek Nagykőrösért-díj átadása.
A díjakat átadja Bencsik Géza, kuratóriumi elnök és az elnökség tagjai.

17.30 óra
Visegrád Hangjai, 35 ütőhangszerre írt zenekari mű. Hangszerelte, Bordás József, a nagykőrösi DobMánia tábor szervezője.

18.30 óra
MysticDuo fellépése. (kisszínpad)

20.30 óra
Karthago fergeteges élő koncert.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...