13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Ceglédi lány a dobogón

2016. augusztus 27-én a lengyelországi Olsztyn-ban volt a  Kettlebell Világbajnoki Kupasorozat aktuális állomása. Hazánkat három kiváló sportoló képviselte. A Kettlebell Kecskemét színeiben Barcsik László I. helyezést, Barcsik Alexandra III. helyezést, a Kettlebell Cegléd színeiben Majorosi-Lázár Anita I. helyezést ért el.

A kiváló szereplésről a ceglédi sportolót kérdeztük:

image2Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy egy ilyen rangos eseményen képviselhettem Magyarországot, kiváltképp egy ilyen jó eredménnyel, ami az I. helyet biztosította számomra. Hosszú ciklus (Long Cycle) versenyszámban dupla 12kg-os golyóval 103 ismétléssel, óriási véghajrában sikerült megtartanom az előnyömet a lengyel sporttársam előtt. Ezért köszönettel tartozom kiváló edzőmnek, Barcsik Lászlónak is, aki versenyről-versenyre biztosítja számomra a profi felkészítést.

Mik a távlati terveid?

„Nem titkolt szándékom eme fantasztikus sport népszerűsítése, mely a szervezet törekvéseinek eredményeképpen akár még Olimpiai sportág is lehet.  Az ősszel induló edzéseket egy szeptember 4-én megrendezésre kerülő exkluzív Kettlebell Sport Szemináriummal nyitjuk meg, melyet Barcsik László, az IUKL magyarországi képviselője fog tartani. Szeptember 7-től pedig heti két alkalommal, kortól és nemtől függetlenül várom a „leendő versenyzőket” és természetesen azokat is, akik „csak” testedzés gyanánt szeretnének foglalkozni ezzel a sporttal.”

Összefoglalnád pár mondatban a sportág lényegét?

A Kettlebell (oroszul girya, girja) a fitness világában már igen jól ismert elterjedt eszköz, melyet elsősorban az RKC/SFG rendszere által ismernek.
Kevesebben tudják azonban, hogy a girja használatának létezik egy, több évtizedes múlttal rendelkező, és többnyire Oroszországban gyökeret vert ágazata, amelyet ma girjasportként, vagy girevojsportként ismerünk. Ez az irányzat rohamos sebességgel kezdett elterjedni mind Európában, mind Amerikában!

A fitness-központú kettlebell edzések jópár technikát alkalmaznak a teljes test átfogó megmozgatására!
A tradicionális girjasport három fő mozdulatra koncentrál:
-Szakításra ( Snatch )
-Lökésre ( Jerk )
-Hosszú ciklusra( Long cycle ),
melyek egyben a versenyszámok is.

Miért pont a Kettlebell?

„Sokan kérdezték már ezt tőlem. Erre nincs egzakt válaszom.  Mindig is sportoltam, de a versenyzés ez idáig kimaradt. Egy ilyen versenyen 10 perc áll rendelkezésedre, hogy a legtöbb ismétlésszámot produkáld. Ebben a 10 percben meg kell küzdened minden egyes levegővételért, minden egyes ismétléssel fogy az erőd. Fizikálisan is mentálisan is ott kell legyél, különben nem bírod végigcsinálni a 10 percet. Ezért a 10 percért edzel hónapokon át, ha hamarabb leteszed a golyót, a verseny számodra véget ér. Uralnod kell a tested és az elméd.  Ez a sport megtanított az alázatra, a küzdeni akarásra, és hogy milyen eszméletlen hosszú idő is tud lenni 10 perc… Egyszerűen „begolyóztam”☺ Ebben a sportban találtam meg önmagam.

Hol szurkolhatunk neked legközelebb?

Az őszi versenyszezonom elég zsúfolt:

A következő megmérettetés a Serbia Open lesz szeptember 10-én, ahol a másik versenyszámomban indulok, 16 kg-al fogok szakítani.

Ezt követi majd Kiskunhalason a Kettlebell Sport Magyar Bajnokság, szeptember 24-én.

Október 26-31 között Torinóban a  Világbajnokságon veszek részt.

Végül de nem utolsó sorban nagy büszkeségünk, hogy Magyarország is egyik állomása lesz november 26-án a Kettlebell Világbajnoki Kupasorozatnak. Ez Kecskeméten kerül megrendezésre.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...