13.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Megfosztották képviselői mandátumától Törtel volt polgármesterét

A törteli önkormányzat képviselő-testülete augusztus 12. napjával megfosztotta mandátumától Godó János fideszes képviselőt, aki az előző ciklusban a Pest megyei település kormánypárti polgármestere volt. A drasztikus döntésre azért szánták rá magukat a képviselők, mert Godó János 2015 júniusa óta egyszer sem jelent meg a testület ülésén és egyéb érdemi képviselői munkát sem végzett.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében, “az önkormányzati képviselő köteles a testületi üléseken megjelenni, a képviselő-testület munkájában és döntéshozatali eljárásában részt venni”. A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata szerint a kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület szankcióként, külön meghozott határozattal 2 hónap időtartamra csökkentheti vagy megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés vagy megvonás újra alkalmazható. A törteli képviselő-testület alkalmazta ezt, Godó János tiszteletdíja megvonásra került, ám a büntetés ellenére a helyzet nem változott.
A törvény rendelkezik arról, hogy az önkormányzati képviselő megbízatása mikor szűnik meg. Többek között akkor, “ha az önkormányzati képviselő, annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén”. A jogszabály semmiféle igazolási vagy kimentési lehetőséget nem ad. Erre az egyértelmű szabályra hivatkozva döntött úgy a törteli önkormányzat képviselő-testülete, hogy augusztus 12. napjától kimondja Godó János képviselői mandátumának megszűnését.
Godó János a Fidesz színeiben több cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, 2010 és 2014 között a polgármesteri tisztséget is betöltötte. 2014-ben ismét megmérettette magát, de polgármesterként könnyűnek találtatott, a Dél-Pest megyei település a névrokonát, a függetlenként induló Godó Tibort választotta meg első emberének. Godó János két párttársához hasonlóan a Fidesz színeiben azért bejutott a testületbe, ám ott a négy függetlennel szemben kisebbségbe kerültek.
Forrás: sztarklikk.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...