13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Homokbányából uszoda lesz Újszilváson

Gőzerőkkel folyik a tanuszoda építése Újszilváson az egykori homokbánya másfél hektáros területén. Jövő év közepétől a tervek szerint már üzemelni fog az uszoda, amelynek későbbi továbbfejlesztése, bővítése is napirenden van. Két év múlva az uszodakomplexum teljes készültségében üzemel majd, napenergiával az ország legtakarékosabb uszodaintézményeként.

Az újszilvási önkormányzat egyik fő célja, hogy a helyi lakosság mozgási lehetőségeit, sport tevékenységeit a legszélesebb körben biztosítsa. – tájékoztatott Dr. Petrányi Csaba polgármester. – Erre irányul a Sportcentrum fejlesztése és a ciklusprogramjának középpontjában álló mikrotérségi tanuszoda létrehozása is. Az uszoda építése már gőzerőkkel folyik az iskola melletti 1,5 hektáros területen. Minden eredeti újszilvási lakos tisztában van azzal, hogy ez a terület egykor homokbányaként funkcionált, melyből rengeteg háznak készült a vakolása, valamint illegális kitermelés is folyt ott az 1990-es évek előtt. Az elmúlt 15 évben viszont már csak „állt” és cserjék, fák erősödtek meg benne, ezért gondolta önkormányzatunk, hogy ezt a területet szeretné hasznosítani, közel az iskolához. 2015. tavaszától már komoly tereprendezési munkálatok folytak a helyszínen, megtörtént a kitisztítás, cserjeirtás, fakivágás és a kituskózás, nem csak az uszoda, de a temető területén is, így tovább bővültek a lehetőségei a temetkezések helyeinek is.

1-35

Önkormányzatunk fejlesztési terveiben szerepel az is, hogy később strandként és edzőtáborként is működne az uszodacentrum, ezért került megvásárlásra a Dózsa György út 92. szám alatt található ingatlan, mellyel egy impozáns terepszint fog kialakulni és eltűnnek a homokbánya idején kialakult tájsebek is, nem beszélve a további területhasznosítási lehetőségek bővüléséről.

A beruházás idén tavasszal ténylegesen megkezdődött, kiváló szakmérnökök irányításával és ellenőrzésével. Ezidáig az uszoda pinceszintje épült, vízzáró beton és komoly mennyiségű vasszerkezet felhasználásával. A napokban érnek a munkálatok a föld felszíne fölé.

Várhatóan jövő év közepétől indul be az uszoda működése, elsődleges funkcióként az újszilvási sportiskola kiszolgálásával. Fő célunk, hogy minden újszilvási gyermek megtanuljon úszni és a ceglédi vízilabda csapat utánpótlását is tudjuk biztosítani majd. Másodsorban a reggeli órákban 6 és 8 óra között lehetőség lesz majd a sportolásra a helyi és környékbeli úszóbérleteseknek. Ezen időpontokon kívül pedig a lakosság is igénybe veheti szabadidejének sportos eltöltésére. Terveink között szerepel szinkronúszás, búvároktatás, babaúszás bevezetése is.

1-30

Mikor a beruházás eléri végstádiumát és szándékaink szerint két év múlva minden ütem teljesen megépül, 150 KW napelem fogja megtermelni a vizeket melegen tartó hőszivattyúk elektromos energiájának 80 %-át, így az ország egyik legtakarékosabb uszodaintézménye lesz. Önkormányzatunk szándéka, hogy minden újszilvási lakos találja meg számításait az épülő intézményben és tartalmas szabadidős és sport tevékenységet tudjunk nekik biztosítani.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....