4.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Szó-Kép

L É T

images_2016_koltoiadam„Sok van, mi csodálatos, / De az embernél nincs semmi csodálatosabb” – vallotta Szophoklész, az ókori görög drámaíró. Ez a humán hit jutott eszembe, amikor megtekintettem Papp Elek Létek című, szellemet-lelket rezdítő kiállítását a ceglédi Galériában.

Kincs
Kincs

A fotográfia szó egyik régi jelentése: másodlat. Nemcsak az ábrázolt valóságé, hanem az alkotóé is. Mégis egylényegű: emberközpontú. Mert a világhírű fotóművész minden képén jelen van – főszereplő – az ember, figurálisan vagy lelkületében. A vonzó alak az egyszerű, jellemképen (portré) és életképen (zsáner) megjelenítve.

Érdekes rendezési eljárás: három realista kép egymás mellé helyezve „összejátszik” és szimbolikus jelentésűvé válik.  Mintha mozgófilmet látnánk. (Áttűnés, ez a neve.)

A létek (létezések) közül azt a Papp Elek-i művészi megjelenítést választottam, amely a teremtett, egyetemes sorsot szimbolizálja: ÉLET (Kincs) – MÚLÁSA (Már várnak rám) – HALÁL (Kontraszt). Illetve a „képi emberhez” közelítve: itt – úton – túl.

Kincs: a víz. Egy csepp. Még. Apad a kút. Mint az idő. Az élet tenger, cseppnyi belőle egy emberi élet – közmondás.  Meg ez is: A remény oly íz, mint a tiszta víz. A fotón a jövőjelölő ellentét: felül a világos, alul a sötét.

Már várnak rám
Már várnak rám

Már várnak rám: ott Fönt. Itt lent öreg fa tövében öregember, kit sorsának súlya nyom a földre, amelybe vágyik. A nehéz idő a sötét árnyban araszol. Ágakon, köveken mohásodik a csend. A test merevül, a lélek mozdul.

Kontraszt: a sötét elizzik a fényben. Olyan fehér ez a világ, amilyen a földön nincs. A menny vakító tisztaságát, lélekké lényegítő vonzását jelképezi. (A felvétel után nem sokkal az öregember meghalt.)

*

Az élet véges, a lét végtelen. Mert ami létezik, az van. S Papp Elek ezt ábrázolja: egyediben az általánost, emberben az emberit, pillanatban az örökkét, életben a létet.

Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...