5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Erdélyt látni és megszeretni

A Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola 51 diákja és 5 pedagógusa október első hetét Erdélyben töltötte. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázati felhívást hirdetett, melyre az iskolánk, „Legendák nyomában Székelyföldön” című pályázatot nyújtott be, melynek keretében tanulmányi kirándulást szerveztünk Erdélybe.

A pályázat célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése volt. Iskolánk először vett részt a programon, az öt napos kirándulás úti- és szállásköltségét finanszírozta a Minisztérium, az étkezés és a belépők önköltségesek voltak. Nem véletlen, hogy Erdélyre esett a választás, hiszen mindenki csak „legek”-ben beszél róla.

A pályázattal kapcsolatosan voltak kötelező és vállalt feladatok. Jártunk Budapesten a Parlamentben, a Magyarság Házában, ahol a Mi, Magyarok című kiállítás keretében megismerkedtünk a 10 legszebb magyar szóval, illetve magyar tudósokkal és sportolókkal. Az előkészítő órán Bathó Zoltán Erdély, Székelyföld történelméről, magyarlakta településekről és a magyarok létszámról tartott előadást, jómagam a legfontosabb földrajzi ismeretekről beszéltem és kedvcsinálónak néhány fényképet mutattam. Dr. Nagyné Kecskeméti Ágnes vezénylésével megtanultuk a székely himnuszt. Horváth Marcellné, Kriszti néni az erdélyi gasztronómiába kalauzolt minket, néhány receptet is ismertetett, majd zakuszkát kóstoltunk. Egy másik alkalommal az info teremben kutatómunkát végeztünk, egy keresztrejtvény megfejtéséhez gyűjtöttünk adatokat és egy háromnapos kirándulást kellett összeállítani a gyerekeknek.

Programok többnyire erdélyi települések meglátogatása, erdélyi tájak kialakulásának megismerése a valóság és a legenda szerint, valamint itt született vagy itt élt magyar tudósok, művészek, írók, költők szülőházának meglátogatása.

A komoly előkészületeket igénylő munka után október 3-án hétfőn reggel Rimóczi Gábor, igazgató hasznos információkkal ellátva indította útjára a csapatot. Kezdetét vette egy csodálatos körutazás.

A román-magyar határt átlépve valójában még nem léptünk Erdély területére. Ez ugyanis még a Partium területe, a mai Románia legnyugatibb része. Az erdélyi utazás valójában a Királyhágó elérésével vette igazán kezdetét, ahol csodálatos panorámában gyönyörködhettünk. Aki először utazik Erdélybe, már a Királyhágó hegyeit látva is elájul a gyönyörűségtől, de az erdélyi utazás alkalmával ezek a hegyek csak gyenge ízelítőt adtak abból a látványból, amit a Székelyföldön tapasztaltunk.

A vidék világhírű természeti csodája a Tordai-hasadék, sajnos csak 2/3 részét tudtuk bejárni a korai sötétedés miatt. A tordai hasadék a vulkáni tevékenység egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc a tetejétől a talapzatáig kettérepedve, felettünk 250-300 magas sziklafalak emelkedtek.

Néhány száz kilométerrel délebbre, ahogyan elértük Maros megyét, egyúttal elértük a székelyek lakta vidékeket is és gyakorlatilag egyre beljebb haladtunk Európa egyik legcsodálatosabb hegyvidékébe, a Kárpátokba. Késő este érkeztünk Parajdra, szállásunkra, ahol erdélyi töltött káposztával vártak minket.

Egyik legnagyobb élmény a sóbánya meglátogatása volt, ahol 2 órát töltöttünk. Ezen a meseszép tájon található a parajdi sótelep, Európa egyik legnagyobb sólelőhelye. Az óriási sótömb 1,2 x 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú, és a megdöbbentő 2,7 km mélységben található.

A diákok is kivették a részüket a felkészülésből, mindenkinek jutott kis ismertető az adott tájról, városról. Megismertük, hogy hogyan keletkezett a valóságban, pl. a Gyilkos tó, a Medve-tó, Tordai hasadék és utána meghallgattuk a legenda szerinti történetet. Aranyos legendát tudtunk meg a Likas kőről, a Rapsóné váráról.

A Békás-szorost 1971-ben védetté nyilvánították. Befelé haladva csak kapkodtuk a fejünket a látnivalók felé. A völgy egyre jobban szűkül. Kétoldalt mellettünk 200-300 m-es függőleges sziklafalak, amely tövében nagy erővel szorít magának helyet, a vágtató Békás-patak. Önkéntelenül is elgondolkoztunk azon, mely isteni erő lehetett képes ezt a csodát megteremteni. A két oldalon szinte függőleges sziklák között folyton az az érzésünk volt, hogy ránk dőlnek.

Döbbenetes élmény volt Bözödújfalu, az elárasztott falu történetét is megtudtuk. Jártunk Kőrispatakon, az Európában egyedülálló szalmakalap múzeumban, ahol a 2 m-es Guinness rekord méretű kalapot is fel lehetett próbálni. Ennek a településnek van saját fizető eszköze, az „egy székelykézfogás”, amit a mai napig is használnak.

A természeti látványosságokon túl felkerestünk katolikus templomokat, Nagyváradon a Püspöki Palotát jártuk körbe, Kolozsváron bementünk a Szent Mihály templomba, majd a mellette Mátyás király lovas szobránál elkészítettük utolsó csoportképünket. Gyönyörködtünk Szejkefürdőn a domboldalon felvezető székelykapukban. Megkerestük Áprily Lajos, Tamási Áron emlékházát, Orbán Balázs sírhelyét, Mátyás király és Bethlen Gábor szülőházát.

Maradt egy kis időnk vásárlásra is, Korondon és Farkaslakán költhettük pénzünket jellegzetes székelyföldi ajándékokra

Feladat volt hasonló életkorú külhoni magyar csoporttal közösen megvalósított tevékenység is. Meglátogattuk a parajdi Áprily Lajos és a marosvásárhelyi Dácia Iskola 7. osztályos tanulóit. Bemutattuk egymásnak városunkat, közösen játszottunk, énekeltünk és a gyerekek által gyűjtött ajándékokkal kedveskedtünk az erdélyi gyerekeknek. Marosvásárhelyen kis ünnepség keretében megemlékeztünk az aradi vértanúkról, elénekeltük közösen a székely himnuszt, majd Oldal Barnabás elhelyezte a Táncsics Iskola koszorúját.

Rengeteg helyen jártunk, sok csodát láttunk, néhányunk kivételével életünkben előszőr jártunk Erdélyben. Élményekben gazdagon tértünk haza.

Hálásak vagyunk vendéglátóinknak a parajdi Csűr Panziónak, akiknél szinte luxusszállodai körülmények között lakhattunk és finom erdélyi ételekkel  – csorbaleves, tárkonyos pityóka leves, húsgombócos paradicsomleves, padlizsános zakuszka, kürtöskalács – kényeztettek minket és alkalmazkodtak az este 9 órakor véget érő programjainkhoz.

Köszönjük a Ceglédi Önkormányzat, az Aquarius és a szülők támogatását!

 

Máté Bálintné

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...