5.1 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Ősz a Fiam-ban

Októberben elindult az új tanév a Fiatal Alkotók Műhelyében. Az alkotóház életében bekövetkezett változásokról és az új kezdeményezésként induló Szabadegyetemről, az új kiállításokról Sárközy Erzsébet festőművész, az alkotóház vezetője nyilatkozott lapunknak.
– Ahogy a nyarat felváltja a szépszínű ősz, az új felváltja a régit és ez így is van rendjén. A már végzett nagyobb növendékeink elmentek, mert egyetemisták lettek és helyükbe léptek a tehetséges kicsik. – számolt be az új tanév megkezdéséről az alkotóház vezetője. – Eltávozott a Fiatal Alkotók Műhelyéből Zakar József művésztanár és épp időben érkezett Szilaj Hajnalka keramikusművész.
A Hollós utcai alkotóház eddig is helyet adott művészetelméleti előadásoknak, beszélgetéseknek. A kiállítások nézői és az itt tanuló diákok szülei vetették fel a gondolatot, hogy több hasonlót rendezzünk minél többféle témában. Így jött létre új próbálkozásunk a Szabadegyetem. Havonta egy előadást tervezünk, amelynek időpontja mindig a hónap második csütörtökje. A témák változatossága végtelen: irodalom, zene, történelem, művészettörténet, konyhaművészet, tudomány is helyet kaphat. Nagyon örülnénk, ha az előadások hallgatósága is részt venne a témák és előadók kiválasztásában, amelyhez örömmel várjuk a javaslatokat. A jelenleg szervezett vendégek között számos ismert személyiség van, például Csányi Vilmos etológus, Singer Magdolna válságterapeuta, Adorján Éva, aki az egészséges édességek témájában írt könyvet, Gróh Ilona a Ringató kitalálója, számos kiadvány írója, Térey János drámaíró. A helyszínen váltható 1000 Ft-os belépőjegy árából gazdálkodjuk ki az előadók tiszteletdíját. Első előadást november 10-én 18 órakor  Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök tartja, aki mint előadása címe is mutatja segít nekünk eligazodni a „Táplálkozási irányzatok dzsungelében.”  A második előadás is izgalmas témát feszeget december 8-án  “A halálon átívelő szerelem” címet viseli és dr. Varga Tibor jogtörténész tartja.
elect-086
– Milyen kiállítások várhatók ebben az évadban az alkotóházban?
– Hat kiállítást tervezünk erre az évre, két hónapos váltásokban. A tárlatok sorát Szilaj Hajnalka rajzai nyitják, majd Ozsváth Sára festményei, Lieber Éva tájakvarelljei, Ócsai Anett egész házat és a kertet is belakó tárlata és Bogdán Márta szobor-kiállítása következnek.
A soron következő kiállítás Szilaj Hajnalka rajzaiból válogat Rejtett vonalak címmel és december elején nyílik majd. 
– Művészetem meghatározó momentuma az egyszerűség. Ha formailag kellene megfogalmaznom rajzaim mibenlétét, akkor ezek egymásra épülő geometrikus formák. – mutatta be a tervezett kiállítást az alkotó. – De, annál bonyolultabb rendszert alkotnak együtt és varázsolják el a rácsodálkozót. Legyen szó bármely művészeti ágról, a rajz az alapja mindennek. Nem kerülhető meg, nem cselezhető ki, de miért is tennénk úgy, mintha nem számítana, hisz rajzolni egy titkos randevú a hófehér papírral. Erre az „együttlétre” én a csőtollat és tust hívtam meg és sok munkát fektetve rajzaimba lettek olyanok, amilyen bensőm legmélye. Emberfigurák is megjelennek a minták rengetegében, de csak szolidan, rejtőzködve és oly csupaszon, mint amilyenek mi magunk is vagyunk, hiába bújunk ruhákba és rejtjük el gondolatainkat szavak mögé. Itt az emberi lét megmutatkozik, de csak egyetlen vonallal.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...