12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A Közgázból indult – Ambrózi Tímea

Nehéz volt itt hagyni a Közgázt?

Úgy gondolom, hogy igen, mert van egy megszokott, kényelmes közeg, amit nem szívesen hagyunk el, ugyanakkor 5 év után vágytam arra is, hogy legyen egy kis változás az életemben. Az egyetem pedig óriási lépés, sokkal több önállóságot követel meg.

ambrozi-timea-2Milyen élményekkel gazdagodtál a középiskolás éveid alatt?

Nagyon szerettem a Közgázba járni, ezért kedves emlékek maradnak számomra az ott eltöltött évek. A felejthetetlen élmények közé sorolnám a gólyanapokat, a diáknapokat, a tévés vetélkedőket vagy a sportnapokat. De amit minden évben a legjobban vártunk az osztállyal, az az osztálykirándulás volt. Sok helyre eljutottunk együtt, például Pécsre, Visegrádra, Esztergomba, és külföldre is, Bécsbe, mindezt Szegő Edit tanárnő szervezte meg.

Kaptál információt arról, hogy mire számíthatsz a felsőoktatásban?

Igen, kaptunk tájékoztatást a suliban, volt egy prezentáció is, ami részletes tájékoztatást nyújtott a felvételiről, illetve a pontszámítás módjáról. Érdemes elmenni a kiválasztott iskolába nyílt napra, illetve az Educatio Kiállításra is, ahol felsőbb évesek szívesen válaszolnak a felmerülő kérdéseinkre.

Melyik egyetem, milyen szakján tanulsz jelenleg? Hogyan jöttél rá, hogy ott szeretnél tanulni?

Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karán tanulok, közigazgatás-szervező szakon. Én eleinte jogot szerettem volna tanulni, de amikor keresgéltem a Felvi oldalán, megtaláltam ezt a szakot, amit nagyon szimpatikusnak találtam, mert sok a jogi, politikai jellegű tantárgy, az államilag támogatott képzésre pedig teljesíthető a pontszám. Az NKE-ről mindig is jókat hallottam, az ország legjobb egyetemei közé tartozik. Januárban voltam nyílt napon, akkor tudatosult bennem, hogy ez az, amit én leginkább szeretnék. Nagyon jó érzés volt, amikor megtudtam, hogy sikerült bejutnom az egyetemre. Ehhez hozzájárult az emelt szintű történelem érettségim, illetve angol nyelvből a középfokú nyelvvizsgám is.

Tudod hasznosítani a Közgázban megszerzett tudásodat az egyetemen?

Mivel a közgazdaságtan két féléves kötelező tantárgy az egyetemen, ezért ebből a tantárgyból számomra előny, hogy a Közgázba jártam. Azt vettem észre, hogy órákon elég csak odafigyelni, illetve otthon átolvasni az egyszer már megtanult, ismerős tananyagot. Két évig emelt történelemre jártam, ami szintén nagyon hasznos volt, mert vannak töris tantárgyaim. Például a magyar alkotmány- és közigazgatás-történet.

Milyen az egyetemi élet és hogy érzed magad ott?

Eddig szerencsére tetszik, mert úgy gondolom, hogy az érdeklődési körömnek leginkább megfelelő szakot választottam. Az egyetem hangulata is nagyon barátságos, illetve a hallgatói önkormányzat sok programmal próbálja színesebbé tenni az egyetemi éveket. Szeretem Budapestet, de mivel kollégista vagyok, ezért csak hétvégenként vagyok itthon, így kevesebb időm jut a családomra és a barátaimra.

Készítette: Zsiros Dóra 11. a

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...