14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Fehér szirmok

images_2016_koltoiadamA temetőbe indulok. Nem a millió mécslángú napon. Akkor zavar a suhanó és susogó özön. „Mi újság?” „De régen …!” Csak magam. A kövek, keresztek emlékeztetnek, de én emlékezni akarok. A magány mélyéből merülnek fel a gondolatok.

Fehér krizantém a kezemben. Temetőrózsa. Isten kertjébe kívánkozik. Szél szálazza szirmait. Fehér lelkek. Rezzennek lépéseimre. Mintha sóhajtanának. Szavakat, verssorokat.

 *

A csend a fülé. A csönd a léleké. A halál? „ …egyike a legszebb magyar szavaknak.” (Radnóti Miklós) Az utolsó tátott kilehelés. Az élet? Élénk, eleven zene. A múlt kút. A jövő felhő. A volt kegyetlenül lesújtó. („Anyám volt” – József Attila)

*

A nép természeti bölcsessége jut eszembe. „A gondolat itt sarut oldva / Fölnéz a hívó csillagokba.” (Juhász Gyula) E világban az elmúlás is élettartalmú: elvégezte a dolgát, elaludt a gyertyája, utána ment őseinek, üresen hagyta csizmáját, letette a kanalat. A dalok szavai sem sötétek: „Meglátom a mennyben háznépem.” „ Megnyerte magának az örökös békét!” „Hallgatott Isten hívó szavára.” „Eljutott a céljáig.”

*

A sors drámaíró, a nyelv megszólaltatója. Sír. Iskolai feleletben ige is, főnév is. S mi emberakarat nélküli! – jelentésük bár összefonódó, eredetük szétváló. Azonos csillagjegyen születettek véletlen találkozása.

Sír… „igében” születtem, szülőt így temettem, „főnév” előtt állok, az „ige” igáz most. „Mi sírva élünk, ők meg boldogok.” (Ady Endre) Vigasz? S igaz az élők hite? – „ki földbeszállsz és néma / emlékedet óvja / majd az időtlen idő!” (Radnóti Miklós)

*

A ceglédi református öregtemetőben. Az élet – a halál! – legrettentőbb hangja: az első rögök visszhangos dobbanása. Ekkor (a Sors a rendező) egy oldalt álló anyuka karjában felsír kisgyermeke. „Az Élet él és élni akar.” (Ady Endre)

*

(Szél sodor egy fehér szirmot, száll Föl. Egy Lélek…)

Koltói Ádám

 

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...