13.5 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Orientációk a Szent Keresztben

Magyar orientáció

Szent Kereszt Katolikus Iskola logóHeti egy tanórán kívüli foglalkozás keretében ismerkednek a gyerekek a népi játékokkal, melyben első osztályban jelentős szerepet kapnak a mondókás játékok, énekek. Ebből látható, hogy komplex foglalkozásról van szó.

A sokirányú tevékenységre lehetőséget nyújtó népi játékok természetesek és egyszerűek. A játékok ügyességet, gyorsaságot, önállóságot, gyors ítélő-és felfogóképességeket, fantáziát, kezdeményezőkészséget igényelnek.

A gyakorlójátékokon, szerepjátékokon keresztül jut el a gyermek a szabályjátékokhoz. A gyermekkori élmények, játékok bevésődnek mindenkibe és életünk végéig kísérnek bennünket.

Ismerkedünk a jeles napokkal, amelyekhez állandó szokás, hiedelem, szertartás kapcsolódik.

Népünk az esztendő egyes napjait különböző hagyományokkal emelte ki a dolgos hétköznapok egyhangúságából. Így alakultak ki a jeles napok, melyek változatosabbá tették az emberek életét.

Együttjátszást teremtünk, amelyben a gyerekek lelkesen, önkéntesen vesznek részt. Így formálódik kapcsolatteremtő képességük, bátorságuk.

A munkát tanmenet is segíti, melyet módosítani lehet a gyerekek igényeinek megfelelően, hogy mi az a terület, amelyik jobban érdekli őket.

A gyerekek könnyebben nyilvánulnak meg ebben a kötetlenebb munkaformában; ilyenkor mindenkinek van valami mondanivalója, amit társai előtt szeretne elmesélni.

Az eddigi néhány foglalkozás azt mutatja, hogy nagyon szeretik a tanulók a népi mozgásos játékokat, énekeket a felszabadult légkörben. Reméljük ez sokáig így is marad.

“Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát is, már inkább megjegyzi. De amiben Ő maga is tevékenyen részt vesz, az bizonyosan bevésődik az emlékezetébe.”
(Kodály Zoltán)

Orosz Istvánné
tanító

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...