2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Tartós szerelem, avagy a hármas kötél

morovicserikaSokan hallottuk már egyházi esküvőkön, hogy „a hármas kötél nem hamar szakad el” – utalva Isten szerepére a férfi és nő házasságában. De hogy miért hasonlítják a házasságot a kötélhez, nagy kérdés azok számára, akik nem túl járatosak a kötélkészítés tudományában. Jómagam is a laikusok táborába tartozom, ezért kutatómunkába kezdtem. Mint kiderült, a sodrott kötelet az emberiség már évezredek óta használja. Előállítása mögött zseniális tudás áll.

Első lépésben igen vékony növényi szálakból fonatot készítenek. Ezeket összesodorják, majd az így kapott cérna (vagy pászma) hármas sodrásából jön létre a kötél. Egészen egyszerűnek tűnik! De mi garantálja, hogy nem hamar szakad el?
Először is a rugalmasság, ami az alkotószálak vékonyságának köszönhető. Aztán a tartósság, amit ellentétes irányú sodrással érnek el. Továbbá az  önzárási képesség, amikor is a szálak nagy igénybevétel esetén szorosan egymáshoz súrlódnak. És persze az erő, azaz a szakítószilárdság, ami attól függ, hogy milyen alapanyagot használtak fel. Egy kötélnek – akárcsak egy házasságnak – időnként meglehetősen teherbírónak kell lennie, így aztán létfontosságú, hogy a fent említett tulajdonságok – rugalmasság, tartósság, önzárási képesség és erő – mindegyikével rendelkezzen. A Schwalm házaspár 25 éve kötötte össze életét, kapcsolatuk “szakítószilárdságáról” beszélgettünk. És mi jelképezheti jobban az ellentétesen sodort kötélszálakat, ha nem a férfi és női lélek különbözősége?

20161030_17_08_02_proJózsi és Márti elmesélték, hogy  eltérő családi hátterük miatt akadályokkal találták szembe magukat friss házasként. Józsi neveltetéséből adódóan megszállottan precíz volt, amit felesége nehezen viselt: úgy érezte, hogy férje uralkodni akar rajta, miközben ő szabadságra és gyengédségre vágyott.
– A legtöbb súrlódást az anyagi gondok okozták – meséli Márti – ami miatt egy ideig a szülőknél kellett laknunk. A generációs különbségek gyakran fokozták a köztünk lévő feszültséget. Volt, hogy hetekig nem beszéltünk. Szinte fojtogató volt – jegyzi meg Márti nagy sóhajtással. Azt terveztem, hogy elmegyek a kisfiunkkal együtt…

Aztán depresszióból felépült húga elhívta őket egy keresztény közösségbe. A légkör olyan nagy hatással volt rájuk, hogy hitre jutottak, Józsi meggyógyult az asztmából és a házasságuk megmenekült.

– Családomat, amely az évek során még két fiú gyermekkel bővült, keresztény értékek szerint próbáltam vezetni,  de a feszültségek nem szűntek meg. – emlékszik vissza Józsi – bár ezzel együtt voltak szép időszakok is.

Végül olyannyira eltávolodtak egymástól, hogy Márti egy nap összepakolt és ismét el akart költözni. A hitközösség vezetősége nyújtott segítséget: Józsit megkérték, hogy vegyen részt egy közös beszélgetésen, aminek hatására változás indult el az életükben.
– Dühös voltam, hogy a feleségem feltárta a gondjainkat, mert ezzel nem csupán a mások felé mutatott idillikus család képe tört össze, hanem az önmagamról alkotott tökéletes énképem is. Tudtam, hogy ez így nem mehet tovább.

Hajszálon függő kapcsolatukért lelkészi segítséggel harcolni kezdtek. A “Szeretet és tisztelet” című könyv tanulmányozása rádöbbentette őket, hogy évekig elbeszéltek egymás mellett.
Józsi szemléletes példát idéz fel:
– Amikor a feleség azt mondja, hogy fázik, valójában arra utal, hogy szeretné, ha a férje bekapcsolná a fűtést. De ő csak annyit hall, hogy az asszony fázik, és azt feleli, hogy vegyen fel egy pulóvert. Ettől a feleség elhanyagolva érzi magát, és kiborul, hogy mennyire érzéketlen a párja. Az ilyen jelentéktelennek tűnő ügyekből szóváltások robbanhatnak ki, a sérelmek által éket verve a szerelmesek közé. Mindez elkerülhető lenne, ha a párok értenének egymás nyelvén.

– Sikerült felülírni egy sor régi beidegződésünket, s mint férj meg kellett tanulnom kifejezni szeretetemet szavakban és tettekben egyaránt. – meséli Józsi. De akárhogy közeledtem a feleségemhez, zárkózott maradt és elutasított. Hogyan szeressek egy sündisznót? – szegeztem a kérdést a lelkészemnek – Nem lehet megölelni, mert a tüskéi agyonszúrnak! Ekkor hirtelen egy kép jelent meg előttem a Megváltóról, fején töviskoszorúval, ahogy irántunk tanúsított szeretetéből elszenvedi a szúrásokat, a szörnyű fájdalmat, sőt a halált is! Rádöbbentem, hogy az ember csak annyi szeretetet tud adni, amennyit Istentől kapott, és akkor értettem meg, hogy Ő maga a szeretet. Lassacskán a feleségem is nyitni kezdett felém… A nagy fordulat öt éve történt, és azóta is tanuljuk, hogyan kell egymást szeretni.

harmaskotel

Emlékeznek még a kötél szakítószilárdságára? Tudják, amit az alapanyag minősége határoz meg. De mitől lesz erős és ellenálló a szerelmi kötelék?  Hiszen oly sok, nagy reményekkel kötött házasság fullad kudarcba. Látjuk a tévében, ahogy a hírességek, milliók példaképei,  a gazdagság és a siker ellenére elválnak. “Ők is csak emberek” – mondjuk ilyenkor, belátva, milyen törékenyek is vagyunk. Ahogyan azt Schwalmék történetéből is láttuk, egy párkapcsolat sokszor nem várt nehézségeken megy keresztül. S hogy kibírjuk, kell az a harmadik, tökéletes szál, ami akkor is tart, amikor az emberi erő a végéhez ér.

Morovics Erika

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...