18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Ceglédi gyümölcspiac a 2. világháború idején

Surányi DezsőTöbb mint 20 éve találtam egy értékes dokumentumot az akkori Kertészeti Egyetem tanszéki gyűjteményében. Sokáig üveges vitrinben ki is állították. Majd amikor érdemben hozzákezdhettem volna a vizsgálatához, nyoma veszett. Kerestem a Gyümölcstermő növények Tanszékének vezetőjénél is, de mindhiába. Majd egyszer csak megcsörrent a telefon, Osváth Zsolt levéltáros barátom jelezte, bekerült az érdekes anyag az Egyetem Levéltárába.

De nem is lenne érdekes sem Cegléd, sem a Ceglédi Panoráma számára, ha nem a város piacával foglalkozott volna. S a remek és igen tömör, már-már túlzsúfolt kördiagram Nyujtó Ferenc II. éves kertészeti tanintézeti hallgató munkája volt! Az ábra 1937-1942 közötti időszakban vizsgálta a ceglédi piac gyümölcsforgalmát. Mivel a részleteket elég nehéz kiolvasni, ezúton a jobb tájékoztatás érdekében kiemeljük a fontosabb adatokat. A termelési és piaci adatgyűjtéssel Nyujtó Ferenc meg tudta határozni az összes gyümölcs mennyiséget és kivitelét, a jobb áttekintés érdekében, táblázatba foglaltuk.

                                         Év             Össztermés, q          %            Kivitel, q

                                       1937                23.030                100                –

                                       1938                26.820                100             11.869

                                       1939                67.399               100             44.420

                                       1940                15.611                100               5.360

                                       1941                  9.760               100               5.360

                                       1942                39.205                100              27.239

A kördiagram jobb és bal oldalán az egyes gyümölcsfajokat különféle festékszínek jelölik. Lényegében a II. világháború előtt termesztett gyümölcsfajok mindegyikét jelöli a diagram, a grafikai munka nehézségét az adja, 6 év körcikkeiben a fajok részesedését (%-ban) helyesen kellett bemutatni, hogy a diagram valóban informatív lehessen. A következő fajok alkották az ábra bázisát: cseresznye, meggy, (sárga)barack, őszibarack, körte, alma, nyári alma, kék szilva, ringló, csemegeszőlő, borszőlő, dió, görögdinnye, sárgadinnye, szamóca, ribizli és köszméte.

A Kertészeti Tanintézet, majd a Főiskola,  – később Gödöllő részeként vagy önállóan -dokumentációs gyűjteményeit mindig nagyon óvták a könyvtárosai, levéltárosai. Ennek is köszönhető az értékes dokumentum megmaradása. Érdekességként említhető, hogy az iratanyag oly réginek tűnt és oly sok más feladata miatt a szerzőnél is teljesen feledésbe merült, majd a ’80-as években a hányatott sorsú anyag felbukkanása meglepetésként hatott Nyujtó Ferenc számára is.

Az irat A4 méretű rajzlapon jelent meg, a papír jó minősége miatt a vízfesték nem hólyagosította fel. Cegléd néhai díszpolgára még ezzel a tanulmányi feladatával is szépen példázta, mennyire kötődött szülővárosához. Pedig az adatgyűjtései idején már gyakoriak voltak az angolszász berepülések a város fölé, mindennek dacára, a szorgos városi nép megpróbált változatlan szolgalommal dolgozni. A háborús évek gazdasági problémái kevésbé érződnek az adatokból, sokkal inkább az időjárás szeszélyei, így válik érthetővé, miként lett 1939 a legjobb, s 1941 a leggyengébb termésű esztendő a piaci adatok tükrében.

ESDÉ

  1. kép Cegléd gyümölcsforgalma a II. világháború előtt (grafika: Nyujtó Ferenc, 1943)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....